De Wever "fluitend" naar onderzoekscommissie over PFOS-vervuiling
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) trekt "fluitend" naar de onderzoekscommissie die wordt opgericht over de PFOS-vervuiling op en rond de Oosterweelwerf. Dat heeft hij verklaard in een interview met Het Nieuwsblad. De Wever zegt geen schrik te hebben om voor de commissie te verschijnen en er geen enkel probleem mee te hebben daar zijn rol toe te lichten.
De Wever vindt naar eigen zeggen wel dat de Vlaamse regering best wat steviger mag communiceren over de vervuiling rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht. Dading of niet. "Natuurlijk clasht dat met het rechtvaardigheidsgevoel", zegt hij daarover. "Voor mij ook. Als je als overheid een dading moet sluiten, dan zit je in de shit. Maar om het algemeen belang te dienen, moet je die shit soms pakken. Doe je het niet, dan kost het je nog meer en is het nog schadelijker. Dat is mijn advies aan elke verantwoordelijke politicus. Own your shit."
De werken aan Oosterweel stilleggen, bestempelt De Wever als een ramp. "In eerste plaats omdat de grond en het water daar wel gesaneerd worden", klinkt het. Volgens De Wever zijn de files op de Antwerpse ring bovendien ook slecht voor de volksgezondheid en kost de fileproblematiek ons 440 miljoen euro per jaar.
"Ik heb een groot deel van mijn politiek leven gespendeerd aan het rechttrekken van de leefbaarheidswerken die Oosterweel zijn", zegt hij nog. "Dit is al lang geen mobiliteitsproject meer. Dit gaat om openbaar vervoer, stadsvernieuwing, parken, leefbaarheid. Het grootste project van de eeuw op dat vlak.”
Toxicoloog Jan Tytgat: “Plaats vervuilde Oosterweelgrond op 3M-site”
Moeten de werken aan de Oosterweelverbinding tijdelijk stopgezet worden of kunnen de vervuilde gronden veilig afgevoerd en gesaneerd worden? “Het is kiezen tussen de pest en de cholera. Je moet de minst slechte oplossing zoeken”, zo zei toxicoloog Jan Tytgat vanavond in ‘Terzake’. Professor Tytgat stelt voor om de gronden veilig te verwijderen en “bijvoorbeeld in quarantaine te zetten op de site van 3M, de vervuiler”.
Tytgat is de man die in 2017 al een waarschuwend advies afleverde aan de BAM, de voorloper van Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. In dat advies, op vraag van de BAM, stelde Tytgat al voor om de omwonenden te vragen geen eigen eieren meer te eten, hun groenten niet meer met putwater te besproeien, enzovoort.
Waarom er toen niets met dat advies gedaan is, weet Tytgat zelf niet. Zelf aan de alarmbel trekken, was niet zijn taak als adviserende wetenschapper, meent hij. “Dat is niet de taak van een deskundige. Je levert een rapport af in de hoop dat de bevoegde instanties er iets mee doen.”
Volgens Tytgat mag men alvast niet te lang wachten om het probleem van de vervuilde gronden aan te pakken. Maar het is kiezen “tussen de cholera of de pest”. “Je hebt twee keuzes. Ofwel de werken voor weken en maanden stilleggen waarbij je dan gaat nadenken hoe je moet saneren of afvoeren. Maar daar schiet je niets mee op. Ofwel verwijder je alles zo veilig mogelijk en zet je de gronden in een soort quarantaine. Dat zou bijvoorbeeld kunnen op de site van 3M, de vervuiler. Men kan 3M aanspreken en vragen: ‘Kunnen we op uw eigendom deze gronden plaatsen om die nadien te saneren of in een sarcofaag inpakken?’”
De professor benadrukt dat het wel degelijk mogelijk is om de vervuilde grond te saneren. Gezien de omvang zal die operatie kostelijk zijn en lang duren. “Maar het kan”, aldus Tytgat.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
RECONSTRUCTIE. Vier jaar geleden is beslist om niet te communiceren over vervuilende PFOS-affaire: persbericht lag klaar, maar werd niet verzonden
Vermijd eigen kweek. Dat kregen de bewoners van Zwijndrecht deze week te horen van de Vlaamse regering. Die aanbeveling deed toxicoloog Jan Tytgat al in 2017. De gezondheidsrisico’s door de PFOS-vervuiling zijn al vier jaar bekend bij de politiek. Er is zelfs stevig nagedacht over hoe men de bewoners van Zwijndrecht moest inlichten. Dat blijkt uit mailverkeer tussen de hoofdrolspelers. Maar uiteindelijk bleef het oorverdovend stil. Waar liep het spaak? Een reconstructie. -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
Tweakers
Een goede laptop voor een lage prijs? Dit is onze favoriet
Een goede laptop hoeft geen fortuin te kosten, zeker niet wanneer je een apparaat zoekt voor je studie of werk. Samen met technologiesite Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 700 euro kunt kopen. -
-
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
PREMIUM
COLUMN. Het zal je spiegelei maar zijn, daar op dat bord. Zwijndrecht of safe? Elke hap een risicoanalyse
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Zuhal Demir. -
PREMIUM
ONZE OPINIE. Dat niemand het eenvoudige advies van professor Tytgat uiteindelijk tot bij de bewoners bracht, daar is geen excuus voor
-
Test Aankoop: “Onvoldoende bewijs dat afslankingsmiddel XLS Medical werkt”
Consumentenorganisatie Test Aankoop heeft uitgezocht of de afslankingsmiddelen van het merk XLS Medical doen wat ze beloven. “Daar blijkt onvoldoende bewijs voor.”