In de VS wordt nagedacht om de staatsschuld te verlichten door een platina munt te slaan van 1 biljoen dollar - in het Engels ‘1 trillion’.
Volledig scherm
PREMIUM
In de VS wordt nagedacht om de staatsschuld te verlichten door een platina munt te slaan van 1 biljoen dollar - in het Engels ‘1 trillion’. © Thomas Sweertvaegher/Twitter/Photo News

De VS willen een munt van 1 biljoen dollar slaan om staatsschuld aan te pakken: kunnen wij dat ook?

Een munt ter waarde van 1 biljoen dollar, ofwel 1.000 miljard. Het klinkt van de pot gerukt, maar in de VS pleiten belangrijke economen er wel voor. Met de hulp van een obscure wet uit de tijd van de Britse kolonisten is dat in theorie ook mogelijk. Hoe zit dat bij ons? Kunnen wij zomaar een munt van een biljoen slaan om onze staatsschuld te bestrijden? “In de middeleeuwen deed men niet anders: geld uit het niets op een munt slaan", zegt econoom Koen Schoors.

59 reacties

  • Jean Lazoore

    2 maanden geleden
    Amerika, Europa en vele andere landen zijn volledig failliet en dat weten ze maar al te goed. Ze zoeken een uitweg, een uitweg zal zijn dat iedereen bijna al zijn geld zal verliezen en die dag is niet meer veraf, of zoals ze in Davos zeggen : The great reset.
  • willem merken

    2 maanden geleden
    Er zijn nog landen geweest waar het geld minder waard was dan het papier waar ze op gedrukt was.
  • Robby Vanhenden

    2 maanden geleden
    en dan noemen ze bitcoin een scam
  • Bert Vandamme

    2 maanden geleden
    Wie kan nou een munt met zo'n extreem hoge waarde kopen??
  • Herman Kouter

    2 maanden geleden
    Schaf het monetair systeem af. Is nergens nog voor nodig. Het brengt alleen maar miserie, crisis, oorlog, honger, ... met zich mee. We zijn staan technologisch ver genoeg om iedereen minstens in zijn basisbehoeften en meer te voorzien.
  1. De ouders van Sanda Dia spreken voor het eerst op proces-Reuzegom: “Toen ik de hand van mijn zoon vasthield in het ziekenhuis, belden hun ouders naar toppleiters”
    PREMIUM

    De ouders van Sanda Dia spreken voor het eerst op pro­ces-Reuzegom: “Toen ik de hand van mijn zoon vasthield in het ziekenhuis, belden hun ouders naar topplei­ters”

    Een week lang volgde Ousmane Dia, Sanda’s papa, sereen en waardig het proces. Op de laatste procesdag in de zaak-Reuzegom doorbrak hij de stilte: “Ik ben mezelf verloren”, zegt hij. Papa Dia toont een paar vuile sneakers, een stille getuige van de gruweldoop. “Deze schoenen zijn het enige dat me nog rest van mijn zoon.” Voor het eerst kregen Sanda’s vader, moeder en stiefmoeder het woord.