29 april 2020: een vrouw wandelt over een verlaten Meir in Antwerpen, pal in de eerste lockdown. Niet-essentiële winkels zoals kledingszaken waren dan al weken dicht.
Volledig scherm
29 april 2020: een vrouw wandelt over een verlaten Meir in Antwerpen, pal in de eerste lockdown. Niet-essentiële winkels zoals kledingszaken waren dan al weken dicht. © Photo News

De volledige uitrol van plan B, of meteen naar 'lockdownachtige’ plan C?

De roep tot een vorm van lockdown klinkt luider en luider nu het aantal coronabesmettingen en hospitalisaties fors de hoogte inschieten. Adviesorgaan GEMS dacht eerder al een zogenaamd plan A, B en C uit. Momenteel zijn een aantal maatregelen die voorzien zijn in plan B al door het Overlegcomité genomen, maar niet allemaal.

36 reacties

 • Pé Gevers

  4 weken geleden
  Er moet gezorgd worden dat grote concentraties, of dichte contacten vermeden worden. Alle betogingen verbieden. De druk op de kust, of toeristische plaatsen, verlichten door een week-end perimeter van 20 km niet noodzakelijke verplaatsingen in te stellen. Openbaar vervoer sterk limiteren of zelfs verbieden. Door maximaal 10 personen op een bus, en 20 personen per treinwagon. Schoolgaande jeugd verplicht naar school met de fiets, of te voet, of indien niet anders kan met privé wagen.
 • johny goessens

  4 weken geleden
  Reeds eind september 2020 ontstond de Britse variant in London! Toen reeds hadden jullie maatregelen kunnen nemen en pas nu gaan ze vergaderen! Tsja !
 • Luc Vleminckx

  4 weken geleden
  Stoppen met zaken te sluiten waar het geen zin heeft en de reële cijfers gebruiken geen voorspellingen en bedenkingen.
 • nicole desseyn

  1 maand geleden
  Misschien direct planZ in werking stellen?
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Stop met plannen en beslis.
 1. Steven Van Gucht sluit ‘plan C’ niet uit: “Er zijn veel variaties van een lockdown”

  Steven Van Gucht sluit ‘plan C’ niet uit: “Er zijn veel variaties van een lockdown”

  "Het virus weert zich als een duivel in een wijwatervat, met de hete adem van het vaccin in de nek.” Dat heeft viroloog Steven Van Gucht dinsdag gezegd op de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum. “De cijfers zijn rood en de kaarten kleuren rood”, zei Van Gucht. Hij bleef wel hoopvol dat we het tij nog kunnen keren. “We kunnen deze opstoot nog neerdrukken.” Bepaalde maatregelen aanscherpen lijkt hem daarbij wel aangewezen. Van Gucht sprak bij VTM NIEUWS ook over een eventueel plan C bij een absoluut worstecasescenario: “Er zijn veel variaties van een lockdown”.
 1. Levering van 800.000 vaccins verwacht volgende week: “Aanzienlijke versnelling van vaccinatiecampagne”
  6

  Levering van 800.000 vaccins verwacht volgende week: “Aanzien­lij­ke versnel­ling van vaccinatie­cam­pag­ne”

  “Volgende week wordt het aantal leveringen van vaccins aan ons land verdubbeld tot meer dan 800.000", zei Gudrun Briat van de taskforce Vaccinatie op de persconferentie van het Crisiscentrum. “Dat zal zorgen voor een aanzienlijke versnelling van de vaccinatiecampagne.” Briat raadde ook iedereen aan om zich in te schrijven op de online reservelijst van QVAX, “als jouw leeftijdsgroep aan de beurt is.”
 1. Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?
  Play

  Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?

 2. Man probeert tijdens politieachtervolging auto te stelen
  Play

  Man probeert tijdens politieach­ter­vol­ging auto te stelen