Minister Petra De Sutter wil de wantoestanden bij PostNL aanpakken via de postwet.
Volledig scherm
Minister Petra De Sutter wil de wantoestanden bij PostNL aanpakken via de postwet. © Photonews, VTM Nieuws

De Sutter wil wantoestanden in pakjessector aanpakken via aanpassing postwet: “Daens-toestanden”

Minister van Post Petra De Sutter (Groen) komt met een wetsvoorstel om de pakjessector te hervormen, naar aanleiding van de wantoestanden bij onder meer PostNL. “We moeten zorgen dat de lat hoog genoeg gelegd wordt qua voorwaarden voor de mensen die in deze boomende sector van e-commerce werken”, zegt De Sutter. “Het aantal online bestellingen neemt enorm toe. Maar het wordt hoog tijd dat we het ook gaan reguleren. Dat is duidelijk onvoldoende het geval op dit moment.” Na invallen bij PostNL maandag was er dinsdag een inval in het depot van pakjesbezorger DPD in Lummen. Ook daar werden verschillende sociaalrechtelijke inbreuken vastgesteld, bevestigt het arbeidsauditoraat Antwerpen, afdeling Hasselt.

181 reacties

 • piet devlieger

  6 maanden geleden
  Als een minderjarige een studentenjob doet, is dat dan ook ongeoorloofde kinderarbeid ? En hebben die pakjesbezorgers niet de keuze om voor andere bedrijven te gaan werken ?
 • Patrick Vandeputte

  6 maanden geleden
  Een Belgische overheidsdienst doet strafrechtelijk onderzoek bij een concurrent van een semioverheidsbedrijf. Is dat geen belangenvermenging? Het zal zeker de schrik zijn dat Bpost uit de markt geduwd wordt door PostNl.
 • Tom Stevens

  6 maanden geleden
  In Brussel wordt er ook iemand wakker... eerst oogje dichtknijpen, nu heel alert...onbekwaam noemt men dat ...
 • Eddy Jans

  6 maanden geleden
  Post nl is dat niet het bedrijf dat Bpost ging overnemen maar door de overheid werd teruggefloten. Nu ze Bpost van de markt concurreren gaan we ze even een lesje leren.
 • Gino Denil

  6 maanden geleden
  Op overtredingen van de arbeidswetgeving en nog meer op kinderarbeid zouden torenhoge boetes en gevangenisstraffen moeten staan. En nep zelfstandigenstatuten zouden gewoon verboden moten worden.
 1. Onze journalist vertelt over zijn weken undercover bij PostNL: “Ik zag kinderen die 10 uur per dag werken, voor amper 40 euro”
  PREMIUM

  Onze journalist vertelt over zijn weken undercover bij PostNL: “Ik zag kinderen die 10 uur per dag werken, voor amper 40 euro”

  De inval bij drie PostNL-depots maandagochtend kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. Onze onderzoeksjournalist Joppe Nuyts (25) ging voor HLN en ‘VTM Nieuws’ enkele weken undercover aan de slag bij koeriersbedrijf PostNL. Uitbuiting, zwartwerk, tot zelfs het inschakelen van minderjarigen: onze reporter zag het allemaal gebeuren. Wij confronteerden de inspectiediensten met het onderzoek en vroegen om een reactie. De invallen zijn daar een gevolg van. “Die kinderen waren het schrijnendste wat ik meemaakte”, zegt Nuyts.