De Sutter: “Verlinden heeft misschien wat te snel gecommuniceerd over Doel 3 en is teruggefloten”
“Wij zijn geschrokken van de laattijdige vraag om de afbraak van Doel 3 uit te stellen. Collega Annelies Verlinden heeft misschien een beetje te snel gecommuniceerd en is daarna teruggefloten.” Dat zei Groen-vicepremier Petra De Sutter in ‘De Zevende Dag’ op Eén.
Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V) vroeg afgelopen week aan het FANC of de ontmanteling van kernreactor Doel 3 op een veilige manier uitgesteld kan worden. Dat zou het eventueel mogelijk maken om de centrale op een latere datum weer op te starten.
De minister zei in ‘Terzake’ dat de nucleaire waakhond daar positief op had gereageerd. Dat werd later ontkend door het FANC.
“Hoop dat les duidelijk is”
“In de regering was deze zomer de vraag al gesteld of Doel 3 deze winter nog zou kunnen doorwerken”, zei De Sutter. “Toen al kwam het antwoord dat dat niet zou kunnen.”
Het optreden van minister Verlinden in ‘Terzake’ gebeurde “niet namens de regering”, aldus De Sutter. “We waren daar allemaal wat door verwonderd. Ze heeft misschien een beetje te snel gecommuniceerd en is daarna teruggefloten. Ik hoop dat de les duidelijk is dat zoiets beter niet gebeurt.”
Mahdi: “Werkelijkheid wordt verdraaid”
“De Groenen laten uitschijnen alsof we nu één week voor de afschakeling van Doel 3 nog snel-snel een verlenging willen, maar dat is de werkelijkheid gewoon verdraaien”, zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in een reactie. “Minister Verlinden heeft enkel de opdracht gegeven om te onderzoeken of de voorbereidende werken tot ontmanteling van de kernreactor op een veilige manier zouden kunnen uitgesteld worden om geen onherroepelijke schade aan te brengen.”
“We volgen zo het voorbeeld van buurland Duitsland, waar de regering besloot om twee grote kerncentrales tot in de lente van volgend jaar stand-by te houden. Deze piste niet onderzoeken en zowat ‘stoemelings’ overgaan tot de ontmanteling van Doel 3 zou volstrekt onverantwoord zijn in deze tijden. CD&V wil dat het licht blijft branden in ons land: vandaag, morgen, overmorgen en in 2040.”
Prijsplafond
De Sutter zei voorts dat ze nog steeds gelooft in een Europees prijsplafond op de invoer van alle gas. “De Europese Commissie heeft nu tijd nodig om dat uit te werken. Onze mensen zullen de Commissie daar ook bij bijstaan. Tegen het einde van de maand moet dat dan opnieuw door de lidstaten bevestigd worden. We gaan ervan uit dat dat gaat lukken en dat de prijzen naar beneden zullen gaan.”
Lees ook: INTERVIEW. Grote baas van Eneco over energiecrisis: “Iemand moet uiteindelijk betalen” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
TV
STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie). -
-
1
PFAS gevonden in zeeschuim: "Laat je kinderen er niet in spelen"
PFAS is in wisselende concentraties in zeeschuim aanwezig. In het zeewater zelf werd nauwelijks PFAS aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van VITO in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Kustgangers hoeven zich geen zorgen te maken. Zolang je het zeeschuim niet in grotere hoeveelheden inslikt of er langdurig contact mee hebt, is het risico op te veel opname van PFAS zeer beperkt. -
Consumenten kopen minder witloof: VLAM lanceert tweede Week van het Witloof
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft woensdag voor de tweede keer de Week van het Witloof gelanceerd. Met de Week van het Witloof wil de VLAM de groente en al haar mogelijkheden in de kijker zetten. En dat is nodig volgens de organisatie, want het verbruik van witloof gaat achteruit, zij het lichtjes. -
PREMIUM11
Al 2.000 gezinnen doen aan energiedelen, maar sommige leveranciers rekenen daarvoor forse kosten aan
Wie aan ‘energiedelen’ wil doen met familie, buren of vrienden wordt bij sommige leveranciers geconfronteerd met bijkomende kosten. “Daardoor gaat het voordeel al snel verloren”, waarschuwt Vlaams minister Bart Somers (Open Vld). Regulator VREG laat weten dat het de tarieven rond energiedelen vanaf nu meeneemt in de V-test. Bij één leverancier loopt de jaarlijkse kost op tot 150 euro. -
Beheerscontract NMBS bevat bonus-malussysteem
Het nieuwe beheerscontract met de NMBS bevat een bonus-malussysteem. Als de vervoersmaatschappij de performantie-indicatoren niet haalt kan ze maximaal 5 miljoen euro aan middelen verliezen, haalt ze die wel dan zit er een bonus van 5 miljoen in.