Viroloog Steven Van Gucht. "We gaan de maatregelen pas kunnen afbouwen als er bijna geen besmettingen meer zijn", klinkt het.
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Steven Van Gucht. "We gaan de maatregelen pas kunnen afbouwen als er bijna geen besmettingen meer zijn", klinkt het. © Photo News

De piek is nog niet bereikt, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn: 6 vragen aan viroloog Steven Van Gucht

Na enkele dagen van optimisme kwam woensdagochtend de harde waarheid: 686 nieuwe besmettingen, 434 extra ziekenhuisopnames en maar liefst 56 extra overlijdens. Wel positief: 115 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, wat het totaal op 547 genezen mensen brengt. “Maar we hebben de piek nog niet bereikt”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Al hoeft dat niet verontrustend te zijn.”

 1. Dodentol loopt op tot 178: “Piek duidelijk nog niet bereikt” – 34 bewoners rusthuis in afzondering

  Dodentol loopt op tot 178: “Piek duidelijk nog niet bereikt” – 34 bewoners rusthuis in afzonde­ring

  Er zijn de afgelopen 24 uur 56 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gerapporteerd in ons land. Dat brengt het totaal aantal overlijdens in België op 178. Het gaat om de grootste stijging sinds de uitbraak van Covid-19. Er zijn tevens 668 nieuwe besmettingen vastgesteld in ons land, wat het totaal op 4.937 brengt. Er werden ook 434 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Ondernemersnetwerk Voka raamt ondertussen de economische schade door de coronapandemie al op 40 miljard euro. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
 2. PFOS-vervuiling zit overal: dringen maatregelen in héél Vlaanderen zich op?
  PREMIUM

  PFOS-vervuiling zit overal: dringen maatrege­len in héél Vlaanderen zich op?

  De verontreiniging door PFOS is een probleem van héél Vlaanderen — en niet alleen van Zwijndrecht, waar de 3M-fabriek is gelegen. Recent onderzoek toont namelijk aan dat in de helft van onze waterlopen alarmerende PFOS-concentraties worden gevonden. Ook op oefenplaatsen van de brandweer en op bepaalde industriële sites worden véél te hoge dosissen van het chemische goedje gemeten. Toch blijft het advies voor heel Vlaanderen — voorlopig — hetzelfde: wissel de consumptie van zelfgeteelde groenten en eieren af met producten uit de winkel.
 1. Kunstenaar Wim Tellier dropt gigantisch beschermpak in Koning Boudewijnstadion: “Alsof hem niets kan overkomen, maar schijn bedriegt”
  Brussel

  Kunstenaar Wim Tellier dropt gigantisch bescherm­pak in Koning Boudewijn­sta­di­on: “Alsof hem niets kan overkomen, maar schijn bedriegt”

  Schijn bedriegt. Dat weet kunstenaar-fotograaf Wim Tellier als geen ander. Voor zijn nieuwste worp ‘Closer' dropte de creatieveling vandaag een gigantische installatie van een man in een beschermpak in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Maar binnenkort wordt de schijnbaar onaantastbare brandweerman overweldigd door moeder natuur. We namen een kijkje vanop 90 meter hoogte. “Denk maar aan hoe we corona aan het begin nog onderschat hebben. Wel, we weten hoe het is verlopen.