De onmogelijke renovatie van het Brusselse justitiepaleis: "Je weet hier nooit wanneer het plafond naar beneden zal vallen"
Al dertig jaar lang staat het Brusselse justitiepaleis in de steigers, maar het einde van de restauratie is nog niet in zicht. Dat er nog veel werk aan de winkel is, bewijzen de verschillende beschadigingen aan het gigantische bouwwerk. Zo kwam afgelopen nacht een deel van het plafond van de griffie van het Hof van Cassatie naar beneden. Daarbij vielen gelukkig geen gewonden. "In het justitiepaleis weet je nooit wanneer iets naar beneden zal storten. Het is dus niet aangenaam om hier te werken", zegt Jean De Codt, eerste voorzitter van het Hof van Cassatie.
Delen per e-mail
Het is niet de eerste keer dat een plafond instort in het justitiepaleis. Het gigantische bouwwerk van architect Joseph Poelaert en groter dan de Sint-Pietersbasiliek in Rome, werd eerder ook al getroffen door waterinsijpelingen en verzakkingen. Vorig jaar was er een schimmelplaag in de kelder van het paleis. Eerder viel ook al een deel van het gebouw neer op de parking, zegt Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, aan de VRT.
"In het justitiepaleis weet je nooit wanneer het plafond naar beneden zal vallen. Het is dus niet aangenaam om hier werken", getuigt de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, Jean De Codt.
Men herstelt hier een trap, renoveert daar een zaal... Op goed geluk. Dat is niet ernstig
"Gebrek aan visie"
In een interview met La Libre Belgique uitte Hennart eerder deze maand nog zijn bezorgdheid over het gebrek aan visie over de toekomst van het justitiepaleis. "Er is geen echt renovatieproject", betreurt de man. "Er is geen bestek, geen analyse van wat nodig is. Men herstelt hier een trap, renoveert daar een zaal... Op goed geluk. Dat is niet ernstig."
Het paleis staat al sinds de jaren tachtig in de steigers, maar de werken blijven aanslepen. De stellingen zijn ondertussen minstens even legendarisch als het eigenlijke gebouw zelf. De renovatie van bouwwerk liep zo veel vertraging op dat in 2014 zelfs de stellingen aan de buitenkant van het gebouw gerestaureerd of vervangen moesten worden. De stellages die er nu staan, zullen nog tot minstens 2032 blijven staan, goed voor een kost van 70 miljoen euro.
Studiebureau
Recent werd wel een belangrijke stap gezet met de aanstelling van een studiebureau voor de renovatie. Toch zouden de herstellingswerken nog tot minstens 2040 duren, daarna is de binnenkant van het gebouw aan de beurt. Kostprijs van de onderneming: zo'n 100 miljoen euro, liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eerder weten. Maar volgens rechtbankvoorzitter Hennart is minstens 300 tot 400 miljoen euro nodig.
Ook Johan Van Dessel van ARTER Architects vindt dat een meer realistische schatting. Het architectenbureau boog zich begin 2000 over de restauratie van de koepel. Na die succesvolle eerste opdracht kreeg het bureau de taak om de rest van het gebouw op te meten. "Acht mensen zijn twee jaar bezig geweest met het volledige gebouw op te meten. De gegevens werden vervolgens verwerkt in een computerprogramma opgelegd door de Regie der Gebouwen. Maar toen ik jaren later een plan wilde opvragen, bleek dat ze bij de Regie het wachtwoord kwijt waren en ze het programma niet meer in konden."
"Blij met ontslag"
De anekdote bewijst dat de herstelling van het justitiepaleis vierkant draait. In 2012 werd de samenwerking met ARTER Architects stopgezet. Maar daar is Van Dessel niet rouwig op. "Ergens ben ik blij dat ik ontslagen ben, zo kunnen ze mij niet meer verantwoordelijk stellen als er een steen naar beneden valt. Want daar was ik echt bang voor."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
COLUMN. “Dit is hét moment om Björn Soenens naar Peking te verbannen. Shanghai mag ook”
-
Herman Goossens trekt voorafgaand aan Overlegcomité aan alarmbel: "Derde golf dreigt, we hebben nog altijd niet door wat er aan het gebeuren is”
Herman Goossens (UAntwerpen) waarschuwt op Twitter voor een zorgwekkende toename van het aantal besmettingen met de Britse variant. “We hebben nog steeds niet door wat er aan het gebeuren is: als we niet snel ingrijpen, dreigt een nieuwe pandemie met deze Britse variant”, vertelt de professor microbiologie. Hij roept daarom nogmaals op om de maatregelen strikt op te volgen. -
Plafond Hof van Cassatie in Brussels justitiepaleis ingestort, twee gewonden door omvallende kasten bij Hof van Beroep
In het Brusselse justitiepaleis is het plafond van de griffie van het Hof van Cassatie gedeeltelijk ingestort. De instorting vond afgelopen nacht plaats en maakte geen slachtoffers, maar de materiële schade is aanzienlijk. Oorzaak van de instorting is waterinsijpeling, klinkt het. Bij het hof van beroep vielen maandag al twee gewonden toen enkele archiefkasten omvielen, is vandaag bekend geraakt. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vraagt zich af of het echt nog tot 2040 zal duren vooraleer het oude jusititiepaleis, dat al tientallen jaren in de steigers staat, gerenoveerd zal worden. -
-
Ook PS'er riskeert onschendbaarheid te verliezen (door zware voet)
Niet alleen de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove staat op de helling, ook die van PS-Kamerlid Jean-Marc Delizée. Het gerecht wil de socialistische politicus vervolgen voor een fameuze snelheidsovertreding. -
UPDATE De Croo krijgt zijn zin: landen mogen inwoners verbieden om op vakantie te gaan
Landen mogen hun inwoners tijdelijk verbieden om op vakantie te gaan. Dat verklaarde Ursula von der Leyen na een videoconferentie met staatshoofden en regeringsleiders over de aanpak van de pandemie. Daarmee lijkt premier Alexander De Croo zijn zin te krijgen: het Overlegcomité kan straks in principe een verbod op niet-essentiële reizen opleggen. Reizen in Europa wordt in het algemeen niet verboden, maar wel sterk afgeraden. -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.
62 reacties
Jef Pauwels
Andres Michiels
Stien Meys
Peter Buyck
Jos Goris