“De maat is vol”: huisartsen zullen geen hoogrisicocontacten meer testen
Huisartsen zullen niet langer hoogrisicocontacten testen, maar alleen zieke patiënten. Dat meldt huisartsenvereniging Domus Medica. “De maat is vol, de eerstelijnszorg is aan het imploderen”, klinkt het. Microbioloog Emmanuel André waarschuwt onmiddellijk voor de gevolgen: “We hebben geleerd dat de mensen die de meeste contacten besmetten degenen zijn die zich ‘goed’ voelen en hun status niet kennen”, reageert hij.
Voorzitter Roel Van Giel van Domus Medica is evenwel duidelijk. “We hebben niets aan maatregelen die volgende week van kracht worden, er moet nu iets gebeuren. Zeggen dat ingrijpen niet nodig is omdat de ziekenhuizen nog niet overspoeld worden, kan niet meer. Zorg omvat meer dan alleen de ziekenhuizen.”
Huisartsen slagen er niet meer in om mensen te testen, uitleg te geven aan mogelijk besmette personen en zieke patiënten te onderzoeken. Niet-infectieuze zorg moeten ze bovendien noodgedwongen uitstellen. “Collateral damage. Uitstel van de zorg. Noem het zoals je wil. Het gebeurt vandaag”, klinkt het.
“Horrorweekend”
Bovendien worden de huisartsen, de wachtposten en de testcentra ook geconfronteerd met een sterke toename aan agressie. De wachtposten beschrijven het laatste weekend als het “ergste sinds de pandemie”. “Een horrorweekend. Het personeel kraakt en vlucht naar buiten om uit te huilen”, aldus Van Giel.
De huisartsen nemen het heft daarom in eigen handen en zullen geen hoogrisicocontacten meer testen. “We zullen enkel op basis van klinische indicaties de zieke patiënten testen”, aldus Van Giel. Daardoor kunnen huisartsen zich focussen op alle zieke patiënten.
“Onpopulaire maatregelen nodig”
Van Giel erkent dat dit een effect zal hebben op de pandemie. “De viruscirculatie zal waarschijnlijk versnellen. De effecten op de ziekenhuizen zullen niet uitblijven”, zegt hij. “Het laatste wat wij willen is onze collega’s van de tweede lijn in de problemen brengen. Wij vechten al anderhalf jaar zij aan zij. Maar ook zij zullen begrijpen dat wij aan deze noodrem moeten trekken om zelf te overleven.”
De politiek moet nu haar verantwoordelijkheid nemen om de viruscirculatie naar beneden te krijgen, aldus Domus Medica. Daarvoor zijn “onpopulaire maatregelen nodig”.
Hoekstenen
Microbioloog Emmanuel André waarschuwt op Twitter voor de gevolgen van de beslissing van Domus Medica. “Sommige artsen willen alleen zieke patiënten testen. Maar we hebben geleerd dat de mensen die de meeste contacten besmetten zijn degene die zich ‘goed’ voelen en hun status niet kennen. Testen van mensen zonder symptomen blijft één van de hoekstenen van ziektebestrijding”, twittert hij.
Vandenbroucke: “Lasten zo veel mogelijk spreiden”
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) begrijpt dat de huisartsen momenteel een hoge werkdruk ervaren, zegt zijn woordvoerder in een reactie. De interministeriële conferentie gezondheid heeft vorige week echter al beslist om begin november een zelfevaluatietool te lanceren, waarmee mensen die een test moeten laten afnemen meteen een testcode krijgen waarmee ze naar een testcentrum kunnen, klinkt het.
Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft begrip voor de huisartsen. Net als Vandenbroucke wijst hij op de beslissing om mensen met symptomen niet meer naar de huisarts te sturen voor een testcode. “We hopen dat hiermee de last bij de huisartsen kan verminderen of beter verdeeld kan worden zodat mensen met symptomen niet meer sowieso lang de huisarts moeten gaan”, luidt het op zijn kabinet.
Vandenbroucke heeft bovendien aan de Nationale Arbeidsraad gevraagd of een eventueel ziekteattest aan die tool gekoppeld kan worden, zodat mensen ook daarvoor niet meer langs de huisarts moeten passeren. De NAR vergadert daar vandaag/dinsdag nog over. Tot slot is beslist om de testcentra zeker al het hele najaar open te houden en om apothekers de mogelijkheid te geven om snelle antigeentesten af te nemen. “We proberen de lasten zoveel mogelijk te spreiden”, luidt het.
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Haaltert/Aalst
Ongelukkige BMW-bestuurder rijdt zich vast in voetweg naast treinstation
Een ongelukkige BMW-bestuurder heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag vastgereden met zijn voertuig naast het perron van Ede op de grens met Nieuwerkerken en Aalst. Hoe de man daar is terechtgekomen met zijn voertuig is niet duidelijk. De bestuurder was alleszins niet meer aanwezig. -
-
Opsporingsbericht. Jongen (12) verdwenen in Dilbeek
De politie, het parket van Halle-Vilvoorde en Child Focus hebben zaterdagavond een opsporingsbericht verstuurd over een 12-jarige jongen die vrijdag verdween in Dilbeek. Aliakbar Zahediyan werd vrijdag omstreeks 16u voor het laatst gezien in zijn woning in de Roomstraat in Dilbeek. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. -
Zwaargewonde na ontploffing van twee woningen in Luik, geen andere slachtoffers onder puin gevonden
In Blegny, in de provincie Luik, is een persoon vanochtend zwaargewond geraakt bij de ontploffing van twee woningen. Dat heeft de lokale brandweer bevestigd. De hulpdiensten zochten urenlang naar mogelijke andere gewonden onder het puin, maar vonden niemand. -
Groeipakket niet langer geschorst na arbeidsongeval
Jobstudenten die een vergoeding krijgen na een arbeidsongeval zullen voortaan hun groeipakket niet langer geschorst zien. Dat schrijft De Zondag. “Niemand kiest ervoor om een arbeidsongeval of beroepsziekte te krijgen, en als het je overkomt, is het niet logisch dat je je Groeipakket verliest, terwijl je het wel zou krijgen als je gewoon had kunnen doorwerken”, zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) in een persbericht. -
PREMIUM172
Hoezo België heeft geen Leopard-tanks? Freddy heeft er 50 in zijn hangar staan. Hier legt hij uit waarom hij ze aan een veelvoud van de aankoopprijs wil verkopen
België kan geen zware Leopard-tanks naar Oekraïne sturen, omdat ze enkele jaren geleden werden opgekocht door Freddy Versluys (65). In zijn hangar staan honderden gevechtsvoertuigen die op een nieuw leger wachten, want onder andere het Britse leger behoort tot zijn klanten. Wij gingen een kijkje nemen in zijn ‘etalage’. “Als wij zo’n tank volledig opknappen en doorverkopen, dan kan het prijskaartje makkelijk oplopen tot 1 miljoen euro."