Als minister van Binnenlandse Zaken staat Annelies Verlinden (CD&V) in voor het koninklijk besluit dat de sluiting van de cultuursector regelt. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Als minister van Binnenlandse Zaken staat Annelies Verlinden (CD&V) in voor het koninklijk besluit dat de sluiting van de cultuursector regelt. Archiefbeeld. © BELGA

De klok wordt teruggedraaid, cultuursector mag weer open: Overlegcomité "in de loop van de dag" bijeen

Nadat de Raad van State gisteren de sluiting van de cultuursector schorste, draait de politiek vandaag de klok terug: de sector mag weer open. Het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaten komt in de loop van de dag elektronisch samen over de heropening van de cultuursector. Eerst moet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een ontwerp van koninklijk besluit klaar hebben, valt te horen in regeringskringen. VTM NIEUWS-journaliste Hannelore Simoens blikt vooruit bij HLN LIVE.

125 reacties

 • Lucien Mertens

  5 maanden geleden
  De ruggengraat van vivaldi...onbestaande.
 • Moniek Smets

  5 maanden geleden
  Man man man misèrie miserie ,dat is het enige dat ge kunt zeggen over onze politiekers en die zijn nu allemaal lekker op vakantie.
 • victor vandesande

  5 maanden geleden
  Vivaldi ishier mooi te kakken gezet. Zij besilsten als goden op de Olympus. Niet dus. Hopelijk denken ze in de toekomst beter na maar daar vrees ik voor als ik het niveau van de doorsnee politieker zie. Maar ze schitteren vooral door hun afwezigheid, niet, Mr Jambon , De Croo en anderen...
 • boudewijn schepers

  5 maanden geleden
  Deze regering zou beter de eer aan zichtzelf laten en ontslag nemen zowel Vlaams al Federaal
 • guido Bervoets

  5 maanden geleden
  Dat het voor vele ondernemingen maar geen vergiftigd geschenk is. Ze mogen dan wel openen, maar door de beperkingen is het niet rendabel maar krijgen ze toch geen subsidies. Dan zijn ze eraan voor de moeite.
 1. Energiezuinige renovatie van appartementen moet makkelijker kunnen

  Energiezui­ni­ge renovatie van appartemen­ten moet makkelij­ker kunnen

  De Kamercommissie Klimaat keurde dinsdag het voorstel van initiatiefnemer Kris Verduyckt (Vooruit) goed dat het makkelijker wil maken om energiezuinige ingrepen te doen in een appartementsgebouw. Enkel Vlaams Belang onthield zich. De bedoeling is nu dat de federale regering met de bouw- en vastgoedsector aan de slag gaat. Verschillende barrières, zowel wettelijke als financiële, moeten worden weggewerkt. Parlementslid Verduyckt benadrukt de urgentie van maatregelen: “Als we het energieverbruik voor appartementsbewoners willen doen dalen, dan ligt een belangrijke uitdaging bij energiezuinige renovatie van die gebouwen. Dat moet sneller kunnen: het is alle hens aan dek.”
 2. ONZE OPINIE. Het loont weer de moeite om een maatregel aan te vechten. Het Overlegcomité zal voortaan op zijn tellen moeten passen
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Het loont weer de moeite om een maatregel aan te vechten. Het Overlegco­mité zal voortaan op zijn tellen moeten passen

  Geen toegevingen voor de cultuursector, zo leek het gisterenmiddag na overleg met minister Vandenbroucke. Zoals verwacht dus: want zelfs als Vandenbroucke zich al van zijn meest volatiele en toegeeflijke kant zou willen tonen, kon hij daar ook niet in zijn eentje over beslissen. Maar plots gooide de Raad van State een bommetje - diezelfde Raad van State, die zich tot nu toe nochtans zeer terughoudend had opgesteld tegenover de batterij aan coronamaatregelen.
 1. Kernkabinet komt overeen: weer naar oude regels in cultuur én cinema's mogen weer open

  Kernkabi­net komt overeen: weer naar oude regels in cultuur én cinema's mogen weer open

  De klok wordt teruggedraaid. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft tijdens een kernkabinet dinsdagavond de opdracht gekregen om een nieuw koninklijk besluit rond de cultuursector te schrijven. De oude regels van voor het Overlegcomité van vorige week worden weer van kracht. Dat wil zeggen: maximum 200 personen binnen, zittend met mondmasker en met het Covid Safe Ticket. Die regels zouden óók voor de cinema’s gelden. Woensdag zou er al een digitaal Overlegcomité worden georganiseerd om dit te bekrachtigen.