Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) wil met een zogenaamde 'fuel extension' van Doel 4 en Tihange 3 de bevoorradingszekerheid in de komende winters garanderen.
Volledig scherm
PREMIUM
Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) wil met een zogenaamde 'fuel extension' van Doel 4 en Tihange 3 de bevoorradingszekerheid in de komende winters garanderen. © Photo News / AP

De jongste kerncentrales nog meer verlengen of toch maar de oudste? Regering bekijkt 3 scenario’s om stroomtekort vanaf 2025 te vermijden, maar wil Engie mee?

De federale regering bekijkt vandaag hoe ze het voorspelde stroomtekort in de winters van 2025, 2026 en 2027 gaat tegenhouden. Gaat ze de jongste of de oudste kerncentrales langer openhouden, door ze in de zomer wat vaker af te zetten? Maar de grote vraag is vooral: draait Engie bij? “Wij zijn niet verantwoordelijk voor de bevoorradingszekerheid, dat is de overheid.”

40 reacties

 • Steven Van Camp

  2 maanden geleden
  Stel dat de GROEN zich , met de steun v/d andere Vivaldi-partijen, niet zo hardnekkig en principieel tegen kernenergie hadden gekant vooraleer een beetje van mening te veranderen. Hoeveel geld en ‘energie’ had ons dat bespaard? Hoe krijg je zoiets nog aan de mensen uitgelegd?
 • Peter Vermeulen

  2 maanden geleden
  Natuurlijk draait Engie niet bij, die leveren graag dure stroom vanuit Frankrijk wanneer de centrales in Frankrijk weer operationeel zijn. Een kerncentrale kun je niet van het een op andere moment stopzetten en vervolgens weer opstarten. Zou Tine dat weten ???
 • Marc Baeyens

  2 maanden geleden
  Groen = 180° bocht. Van alle kerncentrales sluiten -want de elektriciteitsvoorziening was verzekerd volgens Tinne Van der Straeten- naar de kerncentrales langer open houden. Ga daar mee naar de oorlog, in het zicht van de vijand keren ze op hun stappen terug. Dit is écht geen beleidspartij ; regeren is vooruitzien en dat deden ze niét. Hun fabeltjeskrant zal ons land nog veel geld kosten; om maar te zwijgen van de achterstand die we hebben opgelopen. Alleen Engie wrijft zich in de handen.
 • Ronny Ooijen

  2 maanden geleden
  Toon De Reu, verglaasd kernafval kan men nooit meer verwerken of recycleren met welke technologie dan ook.
 • Wilfried Vanden Berg

  2 maanden geleden
  Zoals De Wever onlangs heeft gezegd . Haal die Tine Van Der Straeten onmiddelijk van dat dossier af , ze is er een grote puinhoop van aan het maken . En de bevolking gaat op draaien voor de stommiteiten van Groen . Telkens ze in de media komt, komt ze met een ander verhaaltje .