De impact van corona op mensen in armoede: "Sommigen zaten tijdens crisis op cruiseschip, anderen waren aan het verdrinken”
"Veel mensen die het al moeilijk hadden, hebben het door de coronacrisis nog moeilijker gekregen". Dat heeft Nicolas Van Praet, coördinator van het Netwerk tegen Armoede, vandaag gezegd in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. Armoedeorganisaties willen dat de Vlaamse regering bovenop haar relanceplan werk maakt van zeven ambities rond armoedebestrijding. Die gaan van "inkomensversterkende maatregelen" en extra sociale woningen tot het dichten van de digitale kloof.
Delen per e-mail
Wat was (of is nog steeds) de impact van de coronacrisis op mensen in armoede? Dat was vanmiddag de centrale vraag in de coronacomissie van het Vlaams Parlement. Steven Van Hemelryck van De Zuidpoort (Gent) schetste de impact als volgt: "Iedereen zit in dezelfde storm, maar niet iedereen zit in dezelfde boot. Sommige mensen maken de crisis door op een cruiseschip, anderen zitten op een sloep en nog anderen zijn aan het verdrinken.”
Aan de hand van verschillende getuigenissen toonde het Netwerk tegen Armoede aan dat mensen in armoede extra hard getroffen zijn door de crisis en de coronamaatregelen. Dat zit vaak in kleine en eenvoudige dingen. Denk bijvoorbeeld aan de digitale kloof. Terwijl de overstap naar online communicatie en telewerken voor veel mensen een logische stap was, was dat voor kwetsbare gezinnen en mensen in armoede een grote drempel.
Eén beschimmelde kamer
Ook op andere vlakken was en is de kloof vaak groot. "'Blijf in uw kot', was de leuze. Maar dat betekende niet voor iedereen hetzelfde. Sommigen hebben een ruim kot met afzonderlijke kamers en een tuin. Voor anderen is dat een appartement met schimmel en één kamer. Sommige mensen hadden zelfs helemaal geen kot", zegt Van Hemelryck. Zelfs op sociaal vlak zijn er vaak verschillen. "De bubbel van vijf? Voor veel mensen in armoede was dat veel. Armoede en eenzaamheid gaan vaak hand in hand."
"De crisis heeft zaken op scherp gesteld, verdiept, verergerd", zegt Van Praet. "Mensen die het voor de coronacrisis moeilijk hadden, hebben het nog moeilijker gekregen.” Hij vreest ook dat het ergste van de crisis nog moet komen.
Zeven ambities
Het Netwerk tegen Armoede heeft een lijstje met zeven ambities klaar. Daarmee dringt het bij de Vlaamse regering aan op een aanvulling op de Septemberverklaring en het Vlaamse relanceplan. Het netwerk dringt onder meer aan op "inkomensvesterkende maatregelen". "Ook voor wie het voor de crisis al moeilijk had", benadrukt Van Praet.
Daarnaast vraagt het netwerk onder meer nog maatregelen rond betaalbaar wonen (onder andere een versterking van de huurpremies en -subsidies en extra sociale woningen; nvdr) en het wegwerken van de digitale kloof.
“Beter luisteren”
Van Praet hoopt ook dat er in de toekomst meer rekening gehouden zal worden met de adviezen vanuit de armoedeverenigingen. "Ik hoop dat men beter luistert naar de noden en behoeften op het terrein. Er zijn moedige en duurzame beslissingen nodig. Er is meer nodig dan het uitdelen van aalmoezen en noodoplossingen. Noodhulp is geen structurele armoedebestrijding. Noodhulp is een reactie op een acute situatie. Maar het probleem is dat mensen in armoede al lang in een acute situatie leven en dat los je niet op met noodhulp.”
Lees ook: Was er deze zomer wel een tweede coronagolf? Analyse van positieve testen legt verbijsterend patroon bloot (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
“Collectief ontslag bij BT Global Services Belgium in Diegem”: tot 60 jobs op de tocht
Bij BT Global Services Belgium in Diegem heeft de directie donderdag op een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot collectief ontslag aangekondigd, zo maakt de liberale vakbond bekend. Volgens de vakbond wil men zo'n 50 à 60 mensen afdanken. De bonden hopen tijdens de onderhandelingen in de procedure-Renault het aantal ontslagen te kunnen beperken, luidt het. -
-
Federale regering overweegt geen juridische stappen tegen Pfizer: “Dat is het laatste wat we nu moeten doen”
De federale regering is niet van plan om juridische stappen te ondernemen tegen farmabedrijf Pfizer vanwege de vertraagde leveringen van zijn coronavaccin. "Er moet transparantie en duidelijkheid zijn, maar ik ben er niet van overtuigd dat een juridische strijd openen de oplossing is", zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag in de Kamer. -
Twintigtal mogelijk gewelddadige rechts-extremisten in ons land
"De gemeenschappelijke database telt deze maand 28 rechts-extremisten die beschouwd worden als haatpropagandisten en 21 individuen die beschouwd worden als mogelijk gewelddadige extremisten." Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) geantwoord op een parlementaire vraag, meldt La Dernière Heure. "Die cijfers stijgen constant." -
Kamer geeft groen licht voor verlenging solden tot midden-februari
De Kamercommissie Economie heeft unaniem het licht op groen gezet voor een verlenging van de solden tot 14 februari. Het wetsvoorstel van de Franstalige liberalen had gisteren al de steun gekregen van onder meer minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). -
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.
7 reacties
Emi Hergersberg
Christine Laevers
Jean Leemans
hugo van der speeten
Jean-Paul Van der Borght