Ochtendbriefing op de gang. Wie aan z'n shift begint, heeft even voordien al een beschermingspak aangetrokken.
Volledig scherm
PREMIUM
Ochtendbriefing op de gang. Wie aan z'n shift begint, heeft even voordien al een beschermingspak aangetrokken. © UZ Leuven

"De grens tussen leven en dood is hier maar een gordijn breed", dagboek van de drukste week op intensieve

Het gaat de goeie kant op met de coronacurve - hoerà! Maar in eenheid 519, één van de vijf diensten intensieve zorgen van UZ Leuven die recent is vrijgemaakt voor 12 Covid-patiënten, strijden artsen en verpleegkundigen onverdroten voort tegen het vermaledijde virus. «Stressmoment bij patiënt in bed 5. De sterke, gespierde veertiger, een week geleden kerngezond, gaat snel achteruit. Dit wordt kantje-boord.» Dit is het dagboek van hun week.

 1. Agente getuigt over rellen in Brussel en aanval op collega: “Ik zag dat die mannen schopten om het leven uit haar te schoppen”
  Play

  Agente getuigt over rellen in Brussel en aanval op collega: “Ik zag dat die mannen schopten om het leven uit haar te schoppen”

  Een agente die vorige woensdag gewond raakte bij de rellen in Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek, doet anoniem haar verhaal bij VTM Nieuws, om te schetsen hoe ernstig de situatie was. Zij en nog andere agenten werden helemaal ingesloten door de relschoppers. Eén van haar collega’s werd in mekaar geslagen en geschopt, terwijl zij machteloos moest toekijken.
 2. Eindelijk minder ziekenhuisopnames, maar te vroeg voor euforie: “Echte piek moet nog komen”
  PREMIUM

  Eindelijk minder ziekenhuis­op­na­mes, maar te vroeg voor euforie: “Echte piek moet nog komen”

  Minder besmettingen én — eindelijk! — minder ziekenhuisopnames: het lijkt er op dat we de piek van de tweede coronagolf hebben bereikt. Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde, reageert opgelucht. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro is sceptischer: “Natuurlijk is het belangrijk om hoop te geven, maar goeie cijfers van twee dagen zeggen in mijn ogen niet zoveel. De cijfers in de ouderenzorg verslechteren, ik denk dat de piek nog moet komen.”
 1. Deze 'Da Vinci van schulden' is het duurste kunstwerk ter wereld
  Play

  Deze 'Da Vinci van schulden' is het duurste kunstwerk ter wereld

 2. Lize Feryn en Guga Baúl testen hoeveel geduld hun partner heeft met deze hilarische prank
  Play
  Da's Liefde

  Lize Feryn en Guga Baúl testen hoeveel geduld hun partner heeft met deze hilarische prank