Premier Alexander De Croo.
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo. © VTM Nieuws

De Croo spreekt van historische NAVO-top: “Oekraïne de oorlog helpen winnen is enige manier om uit crisis te raken”

“De enige manier om uit de crisis te raken, is door Oekraïne te helpen de oorlog te winnen. België levert daartoe zijn bijdrage via leveringen van militaire uitrusting.” Dat zei premier Alexander De Croo aan de vooravond van een “historische” NAVO-top in de Spaanse hoofdstad Madrid. De Russische agressie zal daar een van de centrale thema’s zijn.

 1. ONZE OPINIE. Voor de ouders van Francis moet het ergste nog komen: de dader zal een te lichte straf krijgen en die zal nooit worden uitgevoerd
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Voor de ouders van Francis moet het ergste nog komen: de dader zal een te lichte straf krijgen en die zal nooit worden uitgevoerd

  Alleen wie hetzelfde is overkomen als de moeder van de doodgereden Francis kan voelen wat zij voelt, zo schreef hoofdredacteur Brecht Decaestecker deze week. Het aangrijpende verhaal van de mama van Ian dat we vandaag publiceren toont dat het ergste voor de ouders van Francis nog moet komen: de dader zal een te lichte straf krijgen, en die zal vervolgens nooit worden uitgevoerd. Als burger kan je alleen maar beschaamd en dieptriest zijn in een land te leven waarbij je amper 1 dag effectieve gevangenis en amper 8 jaar rijverbod riskeert als je iemands zoon of dochter van hun leven hebt beroofd en die voor dood achterlaat.
 2. Tien jaar na start hebben 2 op de 3 Vlaamse gemeenten minstens één fietsstraat, maar ze zijn niet altijd succesvol

  Tien jaar na start hebben 2 op de 3 Vlaamse gemeenten minstens één fiets­straat, maar ze zijn niet altijd succesvol

  In 198 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten is vandaag minstens één fietsstraat terug te vinden. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zaterdag. Het concept werd tien jaar geleden wettelijk mogelijk gemaakt. In een fietsstraat geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur en mag gemotoriseerd verkeer het fietsverkeer niet inhalen. Uit onderzoek blijkt echter dat een fietsstraat invoeren er niet per se voor zorgt dat de omgeving fietsvriendelijker wordt.
 1. WEERBERICHT. Volgende week zo goed als zeker hittegolf: het blijft kurkdroog
  Play
  Update

  WEERBE­RICHT. Volgende week zo goed als zeker hittegolf: het blijft kurkdroog

  Vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig met wat hoge bewolking en temperaturen tot 23 graden in het centrum van het land. Zondag doen we er enkele graden bij. Volgende week krijgen we in België “naar alle waarschijnlijkheid” een nieuwe hittegolf, meldt het Koninklijke Meteorologisch Instituut (KMI). Bij een hittegolf gaat het kwik vijf opeenvolgende dagen naar 25 graden Celsius of meer, waarvan minstens drie dagen met 30 graden Celsius of meer. Vandaag wordt dan ook de waarschuwingsfase van het federale ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan geactiveerd.