Premier Alexander De Croo ( Open Vld).
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo ( Open Vld). © EPA

De Croo roept G20 op verantwoordelijkheid te nemen in klimaatbeleid: “Uit solidariteit met landen in de frontlinie”

In een open brief die hij samen met acht andere regeringsleiders heeft ondertekend, roept premier Alexander De Croo de landen van de G20 op om hun verantwoordelijkheid te nemen in het mondiale klimaatbeleid. "Het venster voor beslissende klimaatactie sluit snel", schrijven ze. "We vragen de G20-landen om een duidelijk signaal te geven dat ze zich ten volle bewust zijn van de verantwoordelijkheid die ze dragen."

  1. Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrapport af te zwakken

    Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrap­port af te zwakken

    Enkele dagen voor de wereldklimaattop in het Schotse Glasgow zijn tienduizenden aanbevelingen gelekt waarin enkele landen en organisaties een klimaatrapport van de VN proberen af te zwakken. Zo trachten ze de noodzaak om snel af te stappen van fossiele brandstoffen terzijde te schuiven. Maar ook kernenergie, vleesconsumptie en financiële steun voor ontwikkelingslanden zouden gevoelige punten zijn. De experts zeggen dat ze zich niet zullen laten beïnvloeden voor hun rapport.
  2. LIVE. Tijdelijke werkloosheid mogelijk voor ouders in week verlengde kerstvakantie - 9 bevestigde gevallen van omikron in ons land

    LIVE. Tijdelijke werkloos­heid mogelijk voor ouders in week verlengde kerstvakan­tie - 9 bevestigde gevallen van omikron in ons land

    Het Overlegcomité heeft gekozen om de komende weken maatregelen te nemen in het onderwijs en de vrije tijd. Voor winkels en horeca blijven de huidige regels gelden. Wereldwijd maakt men zich zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika en ook al vier keer in ons land werd aangetroffen. Deze nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant. Toch is er hoop: een studie stelt dat vaccins wellicht ook beschermen tegen omikron. Ondertussen kleurt bijna heel Europa rood of donkerrood op de coronakaart. De laatste ontwikkelingen lees je hier in ons liveblog.