Premier Alexander De Croo.
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo. © Photo News

De Croo na debat van 16 uur: “Overtuigd dat begroting die voorligt ons land sterker maakt”

Premier Alexander De Croo heeft na een debat van ruim 16 uur in de Kamer nog eens met vuur de begrotingsplannen van zijn regering verdedigd. "Voor u ligt een begroting die bespaart, hervormt en investeert. Ik ben ervan overtuigd dat die ons land sterker maakt."

 1. RECONSTRUCTIE. Hoe Wilmès met coup de théâtre “PS ambeteerde” en de vlucht vooruit van Van Quickenborne verkeerd uitpakte
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. Hoe Wilmès met coup de théâtre “PS ambeteerde” en de vlucht vooruit van Van Quickenbor­ne verkeerd uitpakte

  Een vicepremier die tot twee keer wegloopt van tafel en een premier die de ambtswoning verlaat voor het akkoord volledig beklonken is: in de laatste sprint naar de begrotingsdeal struikelde de regering-De Croo over de nachtarbeid en de levenslange RSZ-vrijstelling voor de eerste werknemer. “Van Quickenborne wist goed genoeg dat er om 5 uur geen akkoord was, maar hij wou gewoon druk zetten op de PS.”
 2. Regering pakt enkele taboes aan, maar schuift er ook door: zo moet arbeidsmarkt een beetje aantrekkelijker worden
  PREMIUM

  Regering pakt enkele taboes aan, maar schuift er ook door: zo moet arbeids­markt een beetje aantrekke­lij­ker worden

  “Wij pakken taboes aan die al decennia’s bestaan in de Wetstraat”, zo sprak liberaal vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gisteren op de persconferentie. En ja, de regering zet wel enkele stapjes op het vlak van het heractiveren van langdurig zieken - waar beperkte sancties worden geïntroduceerd. Maar evengoed werden taboes doorgeschoven naar de sociale partners.
 1. ONZE OPINIE. De verwachting dat 7 partijen met zo'n ideologische spanwijdte tot een goede deal zouden komen was laag. Dan spring je met gemak over de lat
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. De verwach­ting dat 7 partijen met zo'n ideologi­sche spanwijdte tot een goede deal zouden komen was laag. Dan spring je met gemak over de lat

  Het is ongelooflijk voorspelbaar. Bij een grote deal tussen regeringspartijen vallen spontaan de woorden 'historisch', 'ongezien', 'een trendbreuk', 'een scharniermoment'. Herinner u de gezwollen woorden van Charles Michel! Dat was gisteren bij de regering-De Croo niet anders. Intussen ook bekend als 'de plusjesploeg' - vrij naar Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Dat label wordt maar minnetjes onthaald. The proof of the pudding is namelijk in the eating.
 2. Kamer debatteert over State of the Union: “De middenklasse krijgt peanuts toegeschoven, maar moet voor 600 miljoen euro in de eigen buidel tasten”

  Kamer debatteert over State of the Union: “De middenklas­se krijgt peanuts toegescho­ven, maar moet voor 600 miljoen euro in de eigen buidel tasten”

  Oppositie en meerderheid debatteren woensdag in de Kamer over de State of the Union die premier Alexander De Croo (Open Vld) dinsdag gaf. Onder meer de maatregelen van de regering tegen de stijgende energiefactuur zijn voorwerp van discussie. “De middenklasse krijgt peanuts toegeschoven, maar moet wel voor 600 miljoen euro in de eigen buidel tasten", sneerde N-VA-fractieleider Peter De Roover.