Premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag in de Kamer.
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag in de Kamer. © BELGA

De Croo: "In ons land gaan het licht en de verwarming niet uit"

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) hebben zich vandaag in de Kamer verdedigd tegen felle kritiek van oppositie én meerderheid over het mogelijke energietekort in de winters van 2025 en 2026. "Terwijl andere Europese landen nu al moeten kijken hoe ze deze winter het licht moeten aanhouden, kijken wij drie winters verder."

145 reacties

 • Serge Aernoudt

  2 maanden geleden
  Misschien wel, maar tegen welke prijs?
 • Hans Gijsel

  2 maanden geleden
  Onmiddellijk alles laten vallen en kerncentrales bouwen, duurt zeker 6-7 jaar. Overbruggen met alles wat voorradig is qua windturbine, zonnepaneel, ... alsook financiele hulp vanuit de regering. Zoniet kan dit land nooit meedoen met de nieuwe technologie waar alles electrisch is of waar electriciteit voor nodig is om te fabriceren (waterstof).
 • ronald Ceulemans

  2 maanden geleden
  Men begrijpt in deze falend regering niet , dat men zomaar, knip en de centrale werkt terug, hebben deze uilen enige of minimale kennis hoe een kerncentrale werkt. Kernenergie is nog steeds de enige en goedkope oplossing,Door de jaren zijn nieuwe centrales,veel veiliger geworden.Groene energie ,komt enkel uit de groene religieuze bijbel.
 • Geert Tamsyn

  2 maanden geleden
  20 jaar lang hebben regeringen zonder Groen de hete aardappel doorgeschoven, met Marghem als toppunt van immobilisme. VDS is de eerste minister die durft rekenen en in samenwerking met de sector oplossingen voorstelt. De twee landen die nu flirten met de black-out, Frankrijk en Engeland, hebben voor kernenergie gekozen en zo elk alternatief ontmoedigd. Wedden op één paard is op vlak van energiebevoorrading niet verstandig.
 • victor vandesande

  2 maanden geleden
  Het wordt tijd dat ze Verhofstadt ter verantwoording roepen. Deze slechtste premier ooit heeft onze energiebevoorrading , een essentiele sector, uitverkocht . Had nooit mogen gebeuren. Hij is wel erg stil on dit debat...