Beeld uit precoronatijden: vrienden begroeten elkaar uitbundig met een knuffel.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld uit precoronatijden: vrienden begroeten elkaar uitbundig met een knuffel. © Getty Images

De corona-etiquette: hoe maak je duidelijk dat je liever geen hand of kus geeft? Hoe vraag je een vriend om afstand te houden?

Hoewel het aantal coronabesmettingen opnieuw flink stijgt, durven we nog altijd losser met elkaar omgaan. Maar hoe maak je duidelijk dat je liever nog wat voorzichtig wil zijn, bijvoorbeeld in de omgang met vrienden, zonder te willen overkomen als een ‘coronaseut’? We legden motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent), lid van de expertengroep ‘Corona & Psychologie’, een aantal situaties voor.

8 reacties

 • raf janssens

  6 maanden geleden
  Aan een vriend vraag ik vriendelijk om afstand te houden, de rest blaf ik gewoon af - zeker als ze een masker dragen want die denken meestal dat ze immuun zijn.
 • Aron Vandierendounck

  6 maanden geleden
  Als het echt goede vrienden zijn, moet je geen schrik hebben om open met hen te zijn. In ons gezin zitten we met 2 risico-patiënten, dus zijn we extra voorzichtig. We zien onze dichtste vrienden wel, maar altijd in openlucht én met 1,5m afstand. We zijn hier altijd heel open over geweest en tot nu toe heeft zo goed als iedereen hier altijd heel goed op gereageerd. Ze respecteren onze keuze. De enigen die slecht reageren zijn diegenen die onvoorzichtig en ervoor zorgen dat wij wel moeten opletten
 • Ronny Cuypers

  6 maanden geleden
  Natuurlijk knuffel je niemand. Zelfs een hand geven gaat al een tijdje niet meer door. Niemand aanraken behalve je eigen partner. En afstand houden, afstand houden, afstand houden. Wie het nu nog niet doorheeft leeft echt wel in totale isolatie. En dan is er geen probleem natuurlijk. Isolatie is prima.
 • Anita Merckx

  6 maanden geleden
  Mensen die respect hebben voor andere hoef je niet op de regels de wijzen die houden zich aan de regels.diegene het niet nodig vinden om zich daar aan te houden die blijven het best dan uit mijn buurt.
 • Veerle De Cock

  7 maanden geleden
  Ik geef al een kus en knuffel .en krijg er zeker terug .zal dat zelf wel beslissen .en mondmasker dat draag niet ! Eerst moest het niet en nu zouden ze het verplichten
 1. Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plussers
  Play
  Covid-19

  Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plus­sers

 2. 15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug
  Play

  15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug