De vzw WeAreSofie is vernoemd naar het epilepsiepatiëntje Sofie Voncken, die medicinale cannabis neemt om haar aanvallen te verminderen.
Volledig scherm
De vzw WeAreSofie is vernoemd naar het epilepsiepatiëntje Sofie Voncken, die medicinale cannabis neemt om haar aanvallen te verminderen. © Karolien Coenen

De Block in gebreke gesteld door gebruikers medicinale cannabis en cannabisolie

Een aantal gebruikers van medicinale cannabis en cannabisolie (CBD) hebben de Belgische overheid, en met name minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), in gebreke gesteld om de legalisatie en de terugbetaling van medicinale cannabis en CBD te bekomen. De termijn waarop de minister kon antwoorden op de ingebrekestelling, verstrijkt morgen. Tot nu toe hebben de gebruikers, die zich hebben verenigd in de vzw WeAreSofie, nog geen antwoord gekregen, klinkt het.

28 reacties

 • Ivan Vanderlinden

  2 jaar geleden
  De centen eerst, de mensen kunnen stikken. Niet meer of niet minder ...
 • Jan Depoortere

  2 jaar geleden
  Zoals gewoonlijk blijft België hangen in het verleden met onze leiders met kleingeestige visies. De plant zou in het algemeen legaal moeten zijn, ook voor recreatief gebruik. Mensen zouden minder van die gevaarlijke pillen nodig hebben die hun dokter/psychiater voorschrijft.
 • Marc Van den Daele

  2 jaar geleden
  Iedere vorm van drugs als roesmiddel moet extra streng bestraft worden met verplichte internering, teveel verslaafden zijn vandaag betrokken in ongevallen, misdrijven enz om het probleem te ontkennen. Het medisch gebruik is een heel ander verhaal, ook cocaïne wordt vandaag gebruikt in oa oogdruppels. De weigering van De Block heeft dan ook meer te maken met de druk van de pharma lobby.
 • Roger Poot

  2 jaar geleden
  Cannabis MOET worden gelegaliseerd, deze plant maakt een heleboel 'klassieke' geneesmiddelen overbodig.
 • dol de peeze

  2 jaar geleden
  @Sven Kerstens als je weet dat je er het leven van je kind mee kan helpen of redden, wat zou jij doen? Ik zou mijn leven riskeren voor mijn kinderen ook al is dit illegaal en strafbaar. Je kan kiezen dus uw kind dat afziet of misschien zelfs sterft, of het risico om in het gevang te belanden of een boete te krijgen voor smokkelen? Keuze is rap gemaakt zeker? En hoe groot denk je dat de kans is dat de politie u betrapt zeker van sluis dat ligt op de buiten.
 1. Verscheidene geldinzamelingen om boete te betalen van man die cannabisolie leverde om doodzieke kinderen te helpen
  Binnenland

  Verscheide­ne geldinzame­lin­gen om boete te betalen van man die cannabiso­lie leverde om doodzieke kinderen te helpen

  Er zijn de jongste dagen verscheidene geldinzamelingsacties opgestart om de boete te betalen van een man die donderdag voor de rechter moest verschijnen voor het illegaal kweken, produceren en verkopen van cannabis en cannabisolie. Met die olie hielp hij doodzieke kinderen, onder meer het Limburgse epilepsiepatiëntje Sofie Voncken (10). Zij had voor ze cannabisolie begon te gebruiken tot wel 50 aanvallen per dag. Nu heeft ze er volgens haar vader geen meer. Haar ouders en heel wat van hun sympathisanten vinden het niet kunnen dat de man een boete van 8.000 euro kreeg.
 2. Werken tijdens de ramadan: wat zijn je rechten en plichten?
  Werkplek

  Werken tijdens de ramadan: wat zijn je rechten en plichten?

  Van dinsdagavond 13 april tot woensdagavond 12 mei is het ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. Eten en drinken kan dan enkel na zonsondergang. Niét tijdens de lunchpauze dus, of als je je even flauw voelt op het werk. Is het dan geen optie om de middagpauze en te vervangen door kortere pauzes doorheen de dag? Of zijn er andere maatregelen mogelijk om werk en geloof optimaal te combineren? Jobat.be vroeg het aan een juridisch expert van SD Worx.
 1. LIVE. Overlegcomité gaat van start - Van Ranst pleit ervoor enkele buitenactiviteiten terug toe te laten
  Play
  3

  LIVE. Overlegco­mité gaat van start - Van Ranst pleit ervoor enkele buitenacti­vi­tei­ten terug toe te laten

  Het aantal ziekenhuisopnames stagneert, terwijl het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen wel verder daalt. Het aantal overlijdens loopt echter nog op en de druk op de ziekenhuizen blijft groot. Intussen is het ook uitkijken naar de nieuwe beslissingen van het Overlegcomité, later vandaag. Zullen contactberoepen en de horeca weer de deuren mogen openen? En blijft winkelen op afspraak voorlopig nog de norm? Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
 2. Staat belooft miljoenen aan nieuw sociaal beleggingsfonds
  10

  Staat belooft miljoenen aan nieuw sociaal beleggings­fonds

  Twee Belgische fondsbeheerders, Inpulse Investment Manager en Funds For Good, lanceren samen het beleggingsfonds ImpaktEU, dat de ontwikkeling van spelers in de microfinanciering en sociaal ondernemerschap in Europa en specifiek in België wil ondersteunen. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) zal investeren in het fonds zodra het een omvang van 20 miljoen euro bereikt, melden de initiatiefnemers in een persbericht.
 1. Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?

 2. Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!
  Play

  Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!