Dag van de waarheid voor 3M: waarrond draait het dossier?
Vandaag is de dag van de waarheid voor 3M. Als het chemiebedrijf op de hoorzitting in het Vlaams Parlement vandaag geen klare wijn schenkt, laat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de productie stilleggen. Waarrond draait het hele dossier alweer?
Het PFOS-schandaal, genoemd naar de gevaarlijke PFOS-chemicaliën, kwam in juni 2021 aan het licht toen bij werken aan de Oosterweelverbinding een vervuiling ontdekt werd met grote hoeveelheden van de giftige stof vijftien kilometer rond Zwijndrecht, veroorzaakt door het bedrijf 3M.
PFOS zijn chemische verbindingen die haast onverwoestbaar zijn dankzij de bijzonder sterke chemische verbinding tussen fluorine en koolstof. De verbindingen zijn vuil-, water- en vetafstotend en worden onder meer gebruikt in teflonpannen, verpakkingen en kledij. Heel wat van deze (schadelijke) stoffen kunnen uiteindelijk in het milieu terechtkomen, via de lucht en afvalwater. Via groenten uit de moestuin of eieren kunnen de stoffen vervolgens ook in ons lichaam terechtkomen.
Over het algemeen ligt de concentratie PFOS hoger in bijvoorbeeld eieren dan in zelfgekweekte groeten, gezien de stof zich het liefst opstapelt in eiwitrijke producten. Wie wekelijks meer dan 4,4 nanogram PFOS binnenkrijgt, krijgt mogelijk te maken met een verstoorde hormoonbalans, een verhoogde cholesterol, een verminderd afweersysteem en een verhoogd risico op kanker. Chemiebedrijf 3M gebruikte de stof tot 2002.
Diverse instellingen en ministers speelden jarenlang een rol in deze zaak, al ontkent de ene meer zijn betrokkenheid dan de andere.
3M, het bedrijf in Zwijndrecht dat jarenlang de schadelijke stof PFOS produceerde, en Lantis, de beheerder van de Oosterweelwerken, sloten in 2018 een juridisch akkoord. In die dading staat dat beide bedrijven niet naar de rechtbank zullen trekken over de PFOS-vervuiling.
Op 16 juni kwam het nieuws dat er een Vlaamse onderzoekscommissie komt naar de PFOS-vervuiling. De leden wilden wie wat en wanneer wist over de vervuiling en hoe het kon dat buurtbewoners niet eerder werden gewaarschuwd.
Het dossier leidt in juni ook tot een spoedzitting van de gemeenteraad van Antwerpen waar de vraag werd gesteld of de burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de hoogte was. Afvalstoffenmaatschappij OVAM had in 2017 namelijk een persbericht voorbereid over de gevaren en de mogelijke gevolgen van de vervuiling, maar toenmalig Vlaams Minister Joke Schauvlieghe (CD&V) stuurde dit niet uit, op advies van OVAM omdat er nog te weinig inzicht was in de risico’s.
Ook in juni werden preventieve maatregelen ingevoerd in een straal van 10 kilometer rond 3M. Zo kreeg iedereen die in een straal van anderhalve kilometer rond het bedrijf woont het advies om geen eieren van eigen kippen te consumeren en ook met mate zelfgekweekte groenten te eten.
We spoelen even door naar september: dan wordt almaar duidelijker dat de communicatie over de vervuiling in Zwijndrecht in 2017 tegengehouden werd vanuit de vorige Vlaamse regering. Mails die VRT NWS kon inkijken, wijzen in de richting van Joke Schauvliege (CD&V), toen bevoegd voor Leefmilieu, en Ben Weyts (N-VA), toen als Mobiliteitsminister bevoegd voor de werken aan de Oosterweelverbinding.
Het is het uur van de waarheid. Als er geen duidelijkheid komt, zullen we niet nalaten om de productieprocessen stil te leggen. Het bedrijf moet zijn verantwoordelijkheid nemen
De opvallende resultaten van het bloedonderzoek bij 800 inwoners in Zwijndrecht waren gisteren dan weer de aanleiding voor een waterval aan vragen in het Vlaams Parlement. Volgens de regering bewijst het onderzoek de verantwoordelijkeid van 3M. “Hoe dichter bij het bedrijf, hoe hoger de waarden”, zei minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Er is een verband en 3M draagt hier een verpletterende verantwoordelijkheid”, vulde minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan.
Volgens minister Demir is het geduld met 3M op. Daarom stelde ze het chemiebedrijf dinsdag al een ultimatum. “Het is het uur van de waarheid. Als er geen duidelijkheid komt, zullen we niet nalaten om de productieprocessen stil te leggen. Het bedrijf moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, blikte ze vooruit op de hoorzitting van vandaag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Wat gaat Dries Van Langenhove nu doen? “Het grootste deel van mijn parlementaire wedde heb ik in mijn mediakanaal gestopt”
Politiek bommetje gisteren in de Wetstraat: Dries Van Langenhove (29) trekt zich terug als Kamerlid voor Vlaams Belang. Hoe legt hij zelf zijn exit uit, in hoeverre blijft er een link met Vlaams Belang en wat met de rechtszaak? “Van Grieken heeft mij tot de dag zelf gevraagd om te blijven”, zegt hij aan HLN. -
Vergadering van de waarheid voor 3M: “Als er geen duidelijkheid komt wordt productie stilgelegd”
De vergadering van de waarheid voor 3M is van start gegaan. Als het chemiebedrijf geen klare wijn schenkt over zijn uitstoot, dan zal minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) de productie laten stilleggen. Dat heeft ze gisteren in het Vlaams Parlement gezegd. Haar collega van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil intussen nagaan of een breder bloedonderzoek mogelijk is en hoe 3M kan opdraaien voor de kosten van dat onderzoek. -
113
KU Leuven-rector Luc Sels: "Het maakt Van Langenhove helaas nog groter gevaar voor onze democratie”
Er komen heel wat reacties op het nieuws dat Dries Van Langenhove stopt als Kamerlid in de Vlaams Belang-fractie en zich toelegt op zijn activisme en zijn mediakanaal. “Het maakt hem helaas een nog groter gevaar voor onze democratie”, tweet KU Leuven-rector Luc Sels. -
-
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij. -
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUM
Magneetvissers leveren vermoedelijk wapen Bende van Nijvel in bij politie. HLN was erbij: “We doen dit niet voor de beloning van 250.000 euro”
Een uzi van de rijkswacht die mogelijk gebruikt is door de Bende van Nijvel is terecht. Afgelopen weekend hebben Nederlandse magneetvissers het machinepistool, dat ze eind oktober in Damme hebben opgevist, braafjes binnengebracht bij de politie. “Maar we doen dit niet voor de beloning van 250.000 euro.” Of het wapen daadwerkelijk van de rijkswacht is geweest en of er een link is met de Bende zal nu snel blijken.
12 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRenée Schietekat
Elise Van Damme
Patrick Palinckx
Gerard Braeckmans
Liane Den abt