De brand richtte een ware ravage aan. Rechts de toenmalige Miss Diamant Sandra Van den Broeck.
Volledig scherm
De brand richtte een ware ravage aan. Rechts de toenmalige Miss Diamant Sandra Van den Broeck. © RV

Dag op dag 25 jaar geleden gebeurde het Switel-drama: zo ontvouwde de horrornacht zich

Het is vanavond exact 25 jaar geleden dat een zorgeloos eindejaarsfeest in het Antwerpse Switel-hotel veranderde in een ware nachtmerrie. Twee kerstbomen die te dicht bij enkele brandende kaarsen stonden, vatten vuur en deden een gigantische vuurbal ontstaan. Die zette de feestzaal in een mum van tijd in lichterlaaie. 15 mensen lieten het leven en 164 anderen raakten zwaargewond. Dit is een reconstructie van hoe de noodlottige avond zich ontvouwde. En hoe nooit iemand verantwoordelijk werd gesteld voor het drama.

6 reacties

 • Kris Kras

  3 jaar geleden
  Hopelijk gaat het nu goed met de overlevenden.
 • bob jansens

  3 jaar geleden
  @Marnick L’Eau en @Maarten De Bondt, je kan vandaag nog steeds perfect een goedgekeurde feestzaal huren, deze aankleden specifiek voor jouw feest in "besloten kring" (vooraf inschrijven en betalen is ook besloten kring) en de brandweer hoeft jou inrichting niet te keuren... enkel wanneer het evenement publiek toegankelijk is dient de brandweer zijn fiat te geven...
 • Maarten De Bondt

  3 jaar geleden
  @ Marnick, de verzekering dwingt preventieve maatregelen af anders verzekeren ze niet. Alsook instanties waar vergunningen worden afgeleverd.
 • Rik Hofman

  3 jaar geleden
  onze gemeentekrediet-kantoorhouder uit Ruisbroek was ook bij de slachtoffers. Een fijn man, RIP.
 • Marnick L'Eau

  3 jaar geleden
  verplicht een verzekering te nemen? Dus hun geld beschermen? Ik zou eerder hopen daar te lezen dat er preventieve regels van toepassing werden.
 1. 25 jaar na het Switel-inferno dat vijftien mensenlevens kostte: “Soms schiet ik ‘s nachts nóg wakker omdat ik geen lucht meer krijg”
  PREMIUM

  25 jaar na het Swi­tel-inferno dat vijftien mensenle­vens kostte: “Soms schiet ik ‘s nachts nóg wakker omdat ik geen lucht meer krijg”

  “Ik ademde zoveel rook in dat ik dacht: ik ga dood. Maar ik had een engelbewaarder. Met het hoofd viel ik achterover door een stukgeslagen raam. Zo kreeg ik frisse lucht en kwam ik weer bij bewustzijn.” Sandra Van den Broeck, toen Miss Diamant, liep zware brandwonden op bij de ramp in het Switel hotel op oudejaarsavond 1994. Vijftien mensen overleefden het niet, 164 anderen raakten (zwaar)gewond.
 2. Antwerps burgemeester De Wever gedenkt slachtoffers Switel-brand 25 jaar geleden

  Antwerps burgemees­ter De Wever gedenkt slachtof­fers Swi­tel-brand 25 jaar geleden

  Het is precies 25 jaar geleden dat in Antwerpen brand uitbrak in een feestzaal van het toenmalige Switel-hotel, met 15 dodelijke slachtoffers tot gevolg. Een echt herdenkingsmoment is er niet, maar burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat in een mededeling weten dat de verjaardag van het drama hem laat stilstaan bij zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van alle Antwerpenaren. Hij dankt ook al wie zich destijds en in de nasleep ervan inzette voor overlevenden van de ramp.
 1. Claxonneren naast politiekantoor om echtgenote uit café te krijgen: nooit een goed idee met 
1,29 promille in het bloed
  Sint-Gillis-Waas/Vrasene/Sint-Niklaas

  Claxonne­ren naast politiekan­toor om echtgenote uit café te krijgen: nooit een goed idee met 1,29 promille in het bloed

  Claxonneren vlak naast een politiebureau als je een glas te veel op hebt: nooit een goed idee. Dat ondervond een man uit Vrasene die vanuit zijn geparkeerde wagen luid toeterend zijn treuzelende vrouw aanspoorde om een café in Sint-Gillis-Waas te verlaten, en zo zelf de agenten alarmeerde. Het leverde hem een boete en een rijverbod op.
 2. Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfondsen terug?
  Spaargids.be

  Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfond­sen terug?

  Het aantal personen met een burn-out of depressie stijgt fors. In zijn recentste cijfers noteerde het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) een toename met meer dan 39 procent. De mutualiteiten schenken via hun aanvullende verzekering aandacht aan de geestelijke gezondheid van hun leden. Maar in welke mate verschillen hun terugbetalingen? Spaargids.be zocht het uit.
 3. Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmakende ‘FIRE’
  Play
  TV

  Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmaken­de ‘FIRE’

  Streamz lost de trailer van de vierdelige documentairereeks ‘Is crypto het nieuwe goud?’ De reeks volgt negen Vlamingen en vier experten in de mysterieuze wereld van cryptovaluta en NFT’s. Ze geven elk een kritische blik op de unieke en bijzondere digitale munt. Maak kennis met de crypto-aanhangers die hun succes en tegenslagen delen. “In 2017 hebben we al onze bezittingen verkocht en dan zijn we voor bitcoin gegaan", klinkt het bij Didi Taihuttu.