Daarom drinken intelligente en machtige mannen whisky
James Bond ruilde in 'Skyfall' en 'Spectre' zijn immer geliefde 'martini, shaken, not stirred' in voor whisky van Macallan en Don Draper uit 'Mad Men' liet geen halve dag voorbijgaan zonder een glas whisky. Whisky staat exact voor die eigenschappen die Bond en Draper uitdragen: mannelijkheid, macht, intelligentie en durf. Maar waarom is het dat intelligente, machtige mannen de voorkeur geven aan een goeie single malt?
Volgens Stefan Gabanyi, een Duitse whisky-expert die zijn eigen bar uitbaat in München, heeft whisky zijn imago te danken aan uitgekiende marketingtrucs van de Schotten in de negentiende eeuw: "De Schotten hadden al snel begrepen dat een product beter verkoopt wanneer er een plaatje achter zit. Ze adverteerden Schotland - en whisky - in Engeland als een ruwe schoonheid, als iets dat tegelijkertijd ruig en nobel was. Franse cognac was in die tijd de gezelschapsdrank, whisky werd die voor speciale gelegenheden". Het imago van whisky verspreidde zich vanuit Groot-Brittannië naar de Britse kolonies en de Verenigde Staten.
Tot op de dag vandaag is whisky een prestigedrank en daar zijn zes redenen voor.
Whisky is "mannelijk"
Geestrijke dranken waren in de negentiende eeuw nagenoeg uitsluitend voor mannen voorbehouden. Met zijn krachtige en scherpe smaak werd whisky het beste voorbeeld van een mannelijke drank," aldus Gabanyi. Cowboys en gangsters in Amerikaanse romans waren steevast whiskydrinkers. Hollywoodfilms namen dit beeld over en verspreidden het over de rest van de wereld.
Whisky is kostbaar en uniek
Wat whisky zo speciaal maakt is enerzijds de leeftijd van het product. Whisky rijpt op houten vaten en hoe ouder, hoe bijzonderder. Daarbij komt nog dat 'single malts' van slechts één distilleerderij afkomstig zijn. Elke whisky kan anders smaken, afhankelijk van hoe lang hij gerijpt is en op welk soort vaten. De Macallan M is momenteel de duurste whisky ter wereld. In 2014 werd een karaf van zes liter Macallan geveild voor een recordprijs van 630.000 dollar.
Whisky wordt gekocht door mensen die aan de toekomst denken
Wie het zich kan veroorloven, investeert. De ene doet dat in vastgoed of goud, de ander in whisky. Whiskyverzamelaars kopen een nieuwe editie voor 150 euro of minder en verkopen de fles later voor duizenden euro's meer. Als je geïnteresseerd bent in whisky, koop een fles van een bekend merk vlak na de botteling en hoop dat ze veel waard is. Zoniet, dan heb je zelf een fles om van te genieten.
Whisky is een statussymbool
De Schotse koning James IV wordt beschouwd als de eerste edelman die in 1506 als eerste zijn lippen aan een glas whisky zette. Hij introduceerde de drank in zijn sociale kringen. Ook in Engeland had de drank een zekere status: "Rum was voor de matrozen, whisky voor de officieren," zegt Gabanyi.
In landen als China, Brazilië en India werd whisky de voorbije jaren erg populair. Dat is geen toeval: het zijn allemaal landen met een opkomende middenklasse. Als een gastheer whisky aanbiedt op een feestje, is dat een teken dat hij er financieel goed voor staat.
Belangrijke mannen uit de geschiedenis dronken whisky
Onder andere de Britse ex-premier Winston Churchill, zanger Frank Sinatra en schrijver Mark Twain waren notoire whiskyliefhebbers. Sinatra liet zich zelfs begraven met een fles Jack Daniel's Old No. 7.
Kennis over whisky maakt indruk
Het is niet voor niets dat whisky ook wel de 'wijn van Wall Street' wordt genoemd, waarover mannen filosoferen om hun zakenpartner te imponeren. Wie iets kan vertellen over whisky, of het nu over de smaak of de geschiedenis is, komt intelligent over. En dat is terecht: wie zich verdiept in een eeuwenoude traditie en zijn smakenpalet oefent, toont dat hij geëngageerd is.
En vrouwen?
Whisky is uiteraard geen exclusief mannendrankje. Ook vrouwen lusten het gouden goedje steeds vaker. Onder ander Hillary Clinton, Lady Gaga en actrice Ava Gardner zijn echte whiskyliefhebbers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Brussel
Gaslek in centrum Brussel veroorzaakt grote hinder, evacuatie ondertussen opgeheven
Een gaslek in de Nieuwbrugstraat heeft vanochtend hinder veroorzaakt in het centrum van Brussel. Er werd een veiligheidsperimeter ingesteld en twee kantoren moesten ontruimd worden. -
Oudenaarde
140 leerlingen geëvacueerd na brand in klaslokaal in Oudenaarde: “School heeft zeer alert gereageerd”
In de Oudenaardse school Bernardusdriesprong is dinsdagvoormiddag een brand ontstaan. De brandweer en de politie kwamen snel ter plaatse en konden alle 140 leerlingen in veiligheid brengen. -
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Vlaamse cultuursector verloor 1.500 banen in 2020
De cultuursector in Vlaanderen klokte eind 2020 af op 45.536 arbeidsplaatsen, tegenover 47.104 het jaar voordien. De daling is te wijten aan de coronamaatregelen, zo leren cijfers van Statistiek Vlaanderen. -
Nederlandstalig onderwijs slaakt noodkreet vanwege "aanhoudende besparingen"
Tussen 2008 en 2022 hebben scholen hun financiële middelen drastisch zien slinken met 20 tot 40 procent. Voor het laatste jaar alleen al gaat het al om een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro. In een gezamenlijke nota slaken de verschillende onderwijskoepels van het Nederlandstalig onderwijs nu een noodkreet. De uitdagingen in het onderwijs zijn nog nooit zo groot geweest, klinkt het. Bekijk hierboven de reactie van minister Weyts bij HLN LIVE. -
15
Scholen vinden moeilijk bussen voor schooluitstappen en schoolreizen
Scholen vinden moeilijk bussen voor schooluitstappen en schoolreizen. Dat melden de luisteraars van Qmusic en wordt bevestigd aan onze collega's van het radionieuws door de scholenkoepels en de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA).