Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images/Cultura RF

Criminologe over online kindermisbruik: “Daders zoeken naar potentiële slachtoffers en wisselen onderling tips uit”

Het Antwerpse gerecht heeft een onderzoek geopend naar het vermeende kindermisbruik door een Vlaamse acteur. Een Nederlandse onderzoeksjournalist kwam via de datingsite Bullchat in contact met de man, die meteen begon te vertellen over kindermisbruik, zijn fantasieën en toekomstplannen. Dat daders van kindermisbruik zich steeds vaker in chatgroepen en op online platformen begeven, merken ook de onderzoekers van het Universitair Forensisch Centrum in Antwerpen. “Daders gaan er op zoek naar potentiële slachtoffers of wisselen onderling tips uit", zegt criminologe Minne De Boeck in een gesprek met HLN LIVE. 

 1. Minister van Dierenwelzijn Weyts trekt erkenningen van kwekers in

  Minister van Dierenwel­zijn Weyts trekt erkennin­gen van kwekers in

  Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de erkenning van drie handelskwekerijen en één hobbykweker ingetrokken. Het gaat om Falconsnest uit Genk, Watervogels Vekemans uit Duffel en Meerle Dogs en Puppy Paradise uit Meerle. Het wordt de eigenaars ook verboden de komende twee jaar een nieuwe erkenningsaanvraag in te dienen. “Wie dieren niet goed kan huisvesten of verzorgen, kan niet langer dieren houden”, zegt de N-VA-minister.
 2. Nederlandse undercoverjournalist: “Waarom kan ik in vijf minuten 100 pedofielen opsporen en de politie niet?”
  Play

  Nederland­se undercover­jour­na­list: “Waarom kan ik in vijf minuten 100 pedofielen opsporen en de politie niet?”

  Een Vlaamse acteur uit verschillende jeugdreeksen is opgepakt voor vermeend kindermisbruik. Het misbruik kwam aan het licht door een undercoveronderzoek van de Nederlandse journalist Sven van der Meulen in samenwerking met ‘Het Laatste Nieuws’. Van der Meulen vertelt in HLN LIVE hoe hij de acteur op het spoor kwam. De journalist kon ook heel wat bezwarende uitspraken vastleggen met een verborgen camera.