Coronacommissaris Pedro Facon.
Volledig scherm
Coronacommissaris Pedro Facon. © Photo News

Coronacommissaris pleit voor ‘certificaat’: “In feite een verplichting tot vaccinatie, maar dan zonder boetes”

Het coronacommissariaat pleit niet voor een verplichte vaccinatie tegen Covid-19 in de strikte zin van het woord. Dat blijkt uit een nota die gisteravond naar de leden van het Overlegcomité en het voorzitterschap van de Kamer is gestuurd. Commissaris Pedro Facon en zijn team geven de voorkeur aan de invoering van een vaccinatiecertificaat. Op die manier zouden een herstelbewijs of een recente negatieve PCR-test dus geen geldige toegangsbewijzen meer zijn tot bepaalde activiteiten. “Het komt er eigenlijk op neer dat vaccinatie verplicht wordt, zonder daarom een systeem met boetes of straffen in te voeren”, stelt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

  1. Kinderen onwel na meldingen over ‘needle spiking’ op tienerfestival in Hasselt: “Links viel iemand flauw, rechts viel iemand flauw. Het was heel akelig”
    Play
    Hasselt

    Kinderen onwel na meldingen over ‘needle spiking’ op tienerfes­ti­val in Hasselt: “Links viel iemand flauw, rechts viel iemand flauw. Het was heel akelig”

    Alle kinderen die zijn opgenomen nadat ze gisteravond onwel werden op het tienerfestival We R Young, mochten ‘s avonds nog het ziekenhuis verlaten. Het festival werd stilgelegd na verschillende meldingen van ‘needle spiking’. Er zou paniek ontstaan zijn onder de jonge festivalgangers, waarna de medische diensten werden overstelpt door jongeren met klachten van hyperventilatie. “Bij een aantal van hen zijn er sporen vastgesteld van wondjes die kunnen wijzen op eventuele naaldverwonding”, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Het is nu afwachten om te zien of de verwondingen door naalden komen”.