Coronacijfers maken morgen spectaculaire sprong, maar daar is logische verklaring voor
Het gemiddeld aantal coronabesmettingen per dag dat morgen gerapporteerd zal worden, zal een grote sprong maken en met minstens 26 procent stijgen. Maar daar is, behalve een ruimer testbeleid, een logische verklaring voor. Biostatisticus Geert Molenberghs geeft in HLN LIVE meer uitleg: “We moeten ons niet te veel zorgen maken”.
Delen per e-mail
Tussen 1 en 7 januari werden er elke dag gemiddeld 1.816 nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land gerapporteerd. Dat is een stijging van 13,6 procent tegenover het gemiddelde van de week daarvoor, zo bleek vanmorgen uit de nieuwste coronacijfers.
Morgen zal dat gemiddelde, voor de periode tussen 2 en 8 januari dus, een nog grotere sprong maken naar op zijn minst 2.011 besmettingen per dag, of een stijging van 26 procent, zo blijkt nu al uit de voorlopige cijfers voor die periode. Allicht zal de stijging morgen nog hoger blijken te zijn.
Maar wie goed naar de datums kijkt, ziet daar behalve het groter aantal testen, meteen nog een andere reden voor de forse stijging: morgen verdwijnt nieuwjaarsdag 1 januari uit het nieuwe weekgemiddelde, terwijl het wel nog in het gemiddelde zit waarmee de nieuwe periode wordt vergeleken. Op die manier vergelijken we morgen dus een week met daarin een feestdag (26 december tot en met 1 januari) met artificieel weinig testen en dus ook weinig besmettingen, met een week zónder feestdag (2 januari tot en met 8 januari). Op die manier zal de stijging van de komende dagen artificieel hoger zijn dan eigenlijk het geval is.
Ook Sciensano-statisticus Brecht Devleesschauwer waarschuwt op Twitter voor een artificieel hoog stijgingspercentage morgen.
“We moeten ons niet te veel zorgen maken”, stelt biostatisticus gerust in HLN LIVE. “We hebben duidelijke verklaringen over wat er aan de hand is. Het effect van de terugkerende reizigers blijft een zorg, maar we gaan dat effect nu zien afnemen.”
Een belangrijke voorwaarde blijft dat we de Britse variant zoveel mogelijk onder controle kunnen houden, benadrukt Molenberghs nog.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Fraudeurs maken autoverzekering tot 24 euro duurder
De verzekeraars bundelen de krachten om fraudegevallen beter op te sporen. Ze beginnen met de autoverzekeringen, waar elk jaar naar schatting 120 tot 240 miljoen euro ten onrechte wordt uitbetaald aan fraudeurs. De gemiddelde verzekerde betaalt zo 12 tot 24 euro per jaar te veel. Een doorgedreven gegevensuitwisseling moet daar komaf mee maken, zo klonk het maandag tijdens een online persconferentie van sectorfederatie Assuralia. -
Doe de priktest: wanneer kom jij aan de beurt voor het coronavaccin?
-
-
PREMIUM
INTERVIEW. Marc Van Ranst en Geert Molenberghs over hoe het nu verder moet: "Kappers open? Zonder varianten had het gekund. Nu is het totaal niet haalbaar”
-
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Politiek26
CdH haalt uit naar coronabeleid van “knoeiende” regeringspartijen
De Franstalige oppositiepartij cdH heeft zondag scherp uitgehaald naar het coronabeleid van de federale regering. Ze betreurt de ogenschijnlijke onenigheid en ziet vooral de MR als de partij die binnen de meerderheid een oppositierol aanneemt.