CORONACIJFERS. Aantal overlijdens neemt weer toe
Naast het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames, stijgt nu ook het aantal overlijdens weer. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Zo sterven er elke dag gemiddeld zes patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een stijging met 17 procent ten opzichte van de week voordien.
In de periode van 21 tot en met 27 juni werden dagelijks gemiddeld 4.381 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is een stijging met 44 procent. Het reële cijfer zal vermoedelijk nog wel een pak hoger liggen, aangezien niet iedereen zich nog laat testen.
Wanneer we de dagcijfers bekijken, zien we elke dag een hoger aantal besmettingen dan dezelfde dag een week eerder.
Werkende bevolking
Sciensano meldt dat het aantal gevallen een steile opgang maakt bij de werkende bevolking. Die stijging is twee weken geleden al vastgesteld, maar zet zich voort in tal van sectoren. Het gaat onder meer om de zorgsector, de luchtvaart en het publiek transport, verschillende productietakken en binnen de overheid. In die sectoren ligt de incidentie tot drie keer hoger dan bij de algemene bevolking en dubbel zo hoog als bij de werkende bevolking. Opvallend is dat die trend niet op te merken is bij niet-medische contactberoepen.
Ook uit het nieuwste tweewekelijks rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven en IDEWE) blijkt dat het aantal coronabesmettingen onder de werkende bevolking op twee weken tijd verdubbeld is. Om de stijging te temperen, raadt Godderis aan om in kleine ruimtes en op plekken waar veel mensen samenkomen, mondmaskers te blijven dragen. “Om elkaar een zorgeloze zomer te geven”, aldus de professor.
Testen
In diezelfde periode lieten zich dagelijks 14.986 mensen testen op het coronavirus, een toename van 27 procent. In totaal zijn er gedurende de hele pandemie al 34.482.371 testen afgenomen.
Positiviteitsratio
De positiviteitsratio bedraagt 29,8 procent. Dat een stijging met 3,1 procent ten opzichte van de week voordien.
Het reproductiegetal, dat staat voor de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, is wel gedaald tot 1,13. Een cijfer hoger dan 1 betekent dat de pandemie aan kracht wint.
Ziekenhuisopnames
Tussen 24 en 30 juni werden dagelijks gemiddeld 108,6 mensen met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Ook dat is een stijging, met 23 procent.
Er liggen nu 1.352 coronapatiënten in de ziekenhuizen (+25 procent), van wie 75 op intensieve zorg. Dat is 10 procent meer dan de week voordien.
Overlijdens
Tussen 21 en 27 juni overleden elke dag gemiddeld 6 coronapatiënten, 17 procent meer dan de vorige periode. Het totale aantal overlijdens in ons land ligt nu op 31.918.
Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) stelt dat hoewel er nu een stijging is van het aantal patiënten op de intensieve zorg en van de overlijdens, het om relatief lage aantallen gaat in vergelijking met vorige golven. Hij raadt mensen met een kwetsbare gezondheid wel aan om voorzichtig te blijven.
Bekijk: Marc Van Ranst over variant BA.5: “Stijging zal nog paar weken duren”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slalommen, toeteren en constant op de rem: zo ziet 'reddingsstrook' eruit voor politie
Meer dan 1 op de 5 automobilisten weet onvoldoende hoe ze een reddingsstrook moeten vormen. Die is nochtans al sinds oktober 2020 verplicht op wegen met meerdere rijstroken. Dat gebrek aan kennis bij bestuurders wordt pijnlijk duidelijk wanneer VTM NIEUWS meerijdt met de Gentse wegpolitie. -
Gouden 112
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden. -
Natuur en Bos: “Bestrijding van Aziatische hoornaar blijft verzekerd”
De bestrijding van de Aziatische hoornaar, een exotische wespensoort die een bedreiging vormt voor de honingbij, blijft gegarandeerd. Het Agentschap voor Natuur en Bos zegt bereid te zijn om verdere bestrijdingsacties te ondersteunen indien dat nodig is, inclusief eventuele meerkosten, overeenkomstig de afspraken met het departement Landbouw en Visserij. Hierover zal de komende dagen met de betrokken actoren worden samengezeten. Dat laat het agentschap zondag weten. -
-
PREMIUM10
Wie levens wil redden moet vooral kijken naar wat Archies dood veroorzaakte
-
Livios
Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs
De keuken is vaak de eerste ruimte die je vernieuwt, nadat je een huis of appartement hebt gekocht. We willen deze ruimte meestal anders, beter, meer naar onze eigen smaak en behoefte inrichten. Maar het budget strooit meer dan eens roet in het eten: de gemiddelde prijs voor een volledig uitgeruste keuken ligt namelijk op zo’n 10.000 à 15.000 euro. Bouwsite Livios geeft vijf praktische tips om de prijs te drukken. -
PREMIUMGeel
Ouder koppel wordt brutaal gewekt door drie inbrekers aan hun bed: “Ik heb hen gesmeekt om ons niets aan te doen”
-
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.