Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Corona-ouderschapsverlof raakt niet tijdig goedgekeurd

Zowat alle werkgevers zijn klaar voor een heropstart op 4 mei. Maar veel werknemers weten nog niet hoe ze de opvang voor hun kinderen zullen regelen, aldus vakbond ACV. Het voorziene corona-ouderschapsverlof kan namelijk niet op tijd aangevraagd worden. 

 1. N-VA wil personeelstekort in zorgsector bekampen met noodingrepen zoals het inschakelen van gepensioneerden of studenten: “Wat tijdens coronacrisis kon, moet nu ook kunnen”
  Play
  96

  N-VA wil personeels­te­kort in zorgsector bekampen met noodingre­pen zoals het inschake­len van gepensio­neer­den of studenten: “Wat tijdens coronacri­sis kon, moet nu ook kunnen”

  Om het nijpende tekort aan handen in de (woon)zorgsector op te vangen, stelt N-VA een aantal tijdelijke noodmaatregelen voor. In een conceptnota stelt Vlaams parlementslid Lorin Parys onder meer voor de normen te versoepelen zodat bijvoorbeeld ook mensen met andere kwalificaties kunnen ingezet worden. Daarnaast stelt hij ook voor thuisverpleegkundigen, gepensioneerden en studenten in te schakelen. Bekijk hierboven het gesprek met Lorin Parys bij HLN LIVE.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 1. Vanaf nu nultolerantie op zeven plaatsen: minister Van Quickenborne kondigt testproject snelheidscontroles aan
  Play
  138

  Vanaf nu nultoleran­tie op zeven plaatsen: minister Van Quickenbor­ne kondigt testpro­ject snelheids­con­tro­les aan

  Op zeven autosnelwegtrajecten, vijf in Wallonië en twee in Vlaanderen, zullen de trajectcontroles vanaf vandaag/woensdag altijd actief zijn. Iemand die 129 km/u rijdt of meer zal op deze plaatsen dus altijd een boete krijgen. Het gaat om een proefproject, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Verwacht wordt dat er vijf keer meer bestuurders tegen de lamp zullen lopen.
 2. Geert Molenberghs werpt mondmasker en Covid Safe Ticket op als maatregelen tegen besmettingscijfers “die nu sneller stijgen dan verwacht”
  Play
  240

  Geert Molen­berghs werpt mondmasker en Covid Safe Ticket op als maatrege­len tegen besmet­tings­cij­fers “die nu sneller stijgen dan verwacht”

  We registreren opnieuw gemiddeld meer dan 3.000 coronabesmettingen per dag. Dat is alweer van begin mei geleden én een snellere stijging dan verwacht. “We mogen de cijfers best niet te fel laten oplopen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) aan HLN LIVE. Hij wijst op het belang van ventilatie, maar werpt ook het Covid Safe Ticket op als mogelijke bescherming én vindt dat we ons mondmasker nog niet zomaar moeten weggooien.