Vooruit-voorzitter Conner Rousseau
Volledig scherm
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau © BELGA

Conner Rousseau: “Vrijheid ongevaccineerde minderheid moet beperkt­ worden”

“Zonder vaccinatiebewijs kom je nergens meer binnen, met vaccinatiebewijs overal”, daar pleit Vooruit-voorzitter Conner Rousseau voor in een opiniestuk in ‘De Standaard’. “Want zolang een bepaald percentage van de Vlamingen en Belgen ongevaccineerd blijft, heeft het virus voldoende bewegingsvrijheid om slachtoffers te maken.”

 1. Ooit waren we dé antivaxers van Europa. Dit is de geschiedenis van epidemieën en pandemieën in ons land
  PREMIUM

  Ooit waren we dé antivaxers van Europa. Dit is de geschiede­nis van epidemieën en pandemieën in ons land

  De pest verdween zoals ze gekomen was. Voor pokken hadden we een vaccin nodig, maar de Belgische overheid wilde dat niet verplichten. In de negentiende eeuw werd ons land daarom door de rest van Europa beschouwd als een nest van antivaxers. De Spaanse griep die 5% van de wereldbevolking het leven kostte, werd eerst ook ingeschat als een “griepje” waarover grapjes gemaakt konden worden. Nadien was de wanhoop zo groot dat (bijna) alle middelen goed waren om ze te bestrijden. Tot champagne drinken en sigarettenrook inhaleren toe. Een kleine maar fijne geschiedenis van epidemieën en pandemieën in ons land.
 1. Een coronapas alleen voor gevaccineerden of toch verplichte vaccinatie? Dit is hoe elke politieke partij erover denkt
  PREMIUM

  Een coronapas alleen voor gevacci­neer­den of toch verplichte vaccinatie? Dit is hoe elke politieke partij erover denkt

  Open Vld ziet plots toch heil in een 1G-beleid - een coronapas exclusief voor gevaccineerden - maar dat is voor de groenen dan weer “pure discriminatie”. Voor de socialisten kan elk pad bewandeld worden, zolang de vaccinatiegraad maar tot een maximum opgekrikt wordt. Hoe het ook zij: verplichte vaccinatie - of toch een vorm ervan - is in de Wetstraat niet langer taboe. Dit is hoe elke partij ernaar kijkt.
 2. Viroloog Steven Van Gucht: “We gaan een heel mooie zomer tegemoet”
  Play

  Viroloog Steven Van Gucht: “We gaan een heel mooie zomer tegemoet”

  Volgens Steven Van Gucht (Sciensano) is het voorlopig nog te vroeg om Covid-19 te behandelen als een griep. Dat liet de viroloog weten bij VTM NIEUWS. Van Gucht reageert daarmee op de uitspraak van viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven), die vanmorgen liet weten dat de huidige epidemie de richting uitgaat van iets “wat in de buurt komt van griep”. Toch is Van Gucht optimistisch over de toekomst en gelooft hij dat we “een mooie zomer” tegemoet gaan.
 3. Beke: “Ik neig persoonlijk naar een vaccinatieverplichting”

  Beke: “Ik neig persoon­lijk naar een vaccinatie­ver­plich­ting”

  Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) toont zich persoonlijk ook voorstander van de vaccinatieverplichting. "Mijn persoonlijk standpunt is geëvolueerd en neigt naar een verplichting", zo antwoordde hij dinsdag in het Vlaams Parlement op een interpellatie van Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. Alleen Vlaams Belang verzet zich duidelijk tegen de verplichting. De andere partijen in de commissie toonden zich voorstander of willen minstens de adviezen afwachten en het parlementaire debat aangaan.