Een conflictvrij kruispunt in het Oost-Vlaamse Erpe.
Volledig scherm
Een conflictvrij kruispunt in het Oost-Vlaamse Erpe. © Koen Moreau

Conflictvrije kruispunten zijn voortaan de norm in Vlaanderen

Conflictvrije kruispunten, waar zwakke weggebruikers nooit groen hebben als er voertuigen kunnen afslaan, worden de norm. Enkel als het echt niet anders kan, wordt er nog van afgeweken. Dat blijkt uit het nieuwe verkeersveiligheidsplan dat de Vlaamse regering vandaag goedkeurde.

9 reacties

 • Paul Hendriks

  5 maanden geleden
  @pascal bourleaux, op diezelfde weg zie ik ook regelmatig fietsers door her rood rijden, misschien word het tijd dat de fiets ook voorzien wordt van een nummerplaat en inschrijvingsbewijs.
 • Luc Plas

  5 maanden geleden
  Dodehoek ongevallen hebben niets met de inrichting van de weg te maken, maar wel met de onoplettendheid van van het slachtoffer. En een conflictvrij kruispunt zorgt niet voor iets meer file, maar wel megaveel meer file. Dat kruispunt in Erpe is daar helaas een zeer goed voorbeeld van.
 • Pascal Bourleaux

  5 maanden geleden
  Deze week om 04:00 met de fiets naar Antwerpen gereden. Vanaf Boom tot Antwerpen rijden de auto’s en camions gewoon door het rood! Slimme verkeerslichten zijn het ook niet… Wachten op niemand die uit de zijstraten komt kant frustrerend zijn!
 • Gunther Daman

  5 maanden geleden
  @Chris: omdat ronde punten bij uitstek niet conflictvrij zijn voor fietsers. Op het ene rondpunt loopt het fietspad op het rondpunt en heeft de fietser voorrang (maar blijft de dode hoek een gevaar), op de andere ronde punten is het fietspad afgescheiden en moet de fietser voorrang geven (maar in praktijk stoppen de meeste auto's dan toch om de fietser voor te laten, dus werkt het ook niet want dan stopt het achteropkomend verkeer). Beter aparte verkeerslichten voor fietsers en auto's.
 • Hugo hofmans

  5 maanden geleden
  Kampenhout : rond punt was goed, is opnieuw gelegd en is nu onduidelijk en gevaarlijker ...
 1. Politie gaat ver om stakend ziekenhuispersoneel op te vorderen: “Collega ‘s nachts vijftien keer opgebeld, net de Gestapo”
  Play

  Politie gaat ver om stakend ziekenhuis­per­so­neel op te vorderen: “Collega ‘s nachts vijftien keer opgebeld, net de Gestapo”

  In Franstalig België staat vandaag een staking in de zorgsector op het programma. Heel wat verpleegsters zullen het werk neerleggen, met de nodige zenuwachtigheid in de ziekenhuizen tot gevolg. Enkele directies vorderen daarom uit voorzorg hun personeel op. En in sommige gevallen komt daar zelfs politie bij te pas, weet RTL. “Een collega van ons werd ‘s nachts tot vijftien keer opgebeld, net de Gestapo”, klinkt het.