Getty Images/Cultura RF
Volledig scherm
© Getty Images/Cultura RF

Computersysteem Binnenlandse Zaken twee jaar lang gehackt: federaal parket is onderzoek gestart

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken is slachtoffer geworden van hackers. De hackers zouden twee jaar lang interne e-mailcommunicatie hebben kunnen inkijken, maar geen staatsgeheimen. Het gevaar zou inmiddels geweken zijn en het federaal parket is een onderzoek gestart. Dat werd bevestigd aan VTM NIEUWS. 

 1. Gestolen pincodes, afluisterapparatuur in computers en het ‘switchen’ van containers: zo geraakt de coke in Antwerpen in de ‘juiste’ handen
  PREMIUM

  Gestolen pincodes, afluister­ap­pa­ra­tuur in computers en het ‘switchen’ van containers: zo geraakt de coke in Antwerpen in de ‘juiste’ handen

  Info over een drugscontainer: 50.000 euro. Een container verplaatsen: ook 50.000 euro. Sportzakken vol coke naar een veilige container verhuizen: nog eens 50.000 euro. Van de dokwerker tot de uithaler: op elke verdieping van het criminele mierennest in de Antwerpse haven heeft de drugsmaffia een mannetje zitten. En sommigen zijn beter in hun ‘ding’ dan anderen. Zo deed kraanman Nawil T. - alias Johnny Cash - zijn bijnaam alle eer aan. Of hoe er véél geld geschept kan worden in Antwerpen, de poort naar Europa op de cokeroute. “Ik krijg meestal een seintje van de uithalers via mijn persoonlijke contacten.”
 2. Twee West-Vlaamse labo’s al twee weken in de greep van hackers, die losgeld eisen
  PREMIUM
  Ardooie / Brugge / Antwerpen

  Twee West-Vlaam­se labo’s al twee weken in de greep van hackers, die losgeld eisen

  Vlak voor nieuwjaar hackten criminelen de computers van het Algemeen Medisch Laboratorium in Antwerpen en eisten losgeld. Sindsdien probeert een leger aan IT’ers het probleem op te lossen, maar daar slagen ze voorlopig niet in. Twee labo’s uit Brugge en Ardooie die aangesloten zijn op de server van het Antwerps labo, zijn ook sindsdien getroffen. “Al onze computers liggen plat, gelukkig springen nabijgelegen labo’s bij”, vertelt Dominique Declerck van het labo in Ardooie.