Compromis na overleg met gemeenschappen: maximaal 15 personen aanwezig op eredienst
Het verbod op erediensten als onderdeel van de coronamaatregelen gaat te ver en is onevenredig, zo oordeelt de Raad van State na een klacht. Ten laatste komende zondag moet de regeling aangepast worden zodat dat niet meer het geval is, beveelt de Raad. Na overleg tussen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en de geloofsgemeenschappen in ons land is er een compromis uit de bus gekomen waarbij er maximaal 15 personen aanwezig mogen zijn op een eredienst, vernam VTM Nieuws.
Delen per e-mail
Er zou per 10 vierkante meter maximaal één persoon aanwezig mogen zijn.
Het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 ‘houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken’ verbiedt de collectieve uitoefening van de eredienst, behalve in drie zeer beperkte gevallen, zo meldde de Raad van State gisterenavond.
“De Raad van State heeft in het kader van een vordering in kort geding bevolen dat de Belgische Staat deze regeling tenminste voorlopig zodanig dient te wijzigen dat een eventuele beperking van de collectieve uitoefening van de eredienst niet meer onevenredig is.” Dat moet volgens het arrest ten laatste op 13 december 2020 gebeuren.
“Disproportionele beperking”
Volgens het arrest is er sprake van een “disproportionele beperking van de vrijheid van eredienst doordat de overheid zelfs niet in de mogelijkheid heeft voorzien om de collectieve uitoefening van de eredienst ten minste, bij wijze van uitzondering en onder voorwaarden, te laten doorgaan in bepaalde gevallen, eventueel enkel op aanvraag met opgave van plaats en tijdstip”.
Het waren enkele Joodse organisaties en particulieren, zoals de vzw Thora Vejirah uit Antwerpen, die een vordering in kort geding hadden ingediend bij de Raad van State. Zij wilden een nieuwe regeling, in samenspraak met de diverse geloofsgemeenschappen, zodat erediensten en huwelijksceremonies opnieuw zouden kunnen plaatsvinden mits inachtneming van de veiligheidsvoorschriften. Daarnaast wilden ze ook dat de synagoge toegankelijk zou blijven voor studie en onderricht en voor bezinning, “ook indien daardoor meer dan vier personen tegelijk in het gebouw aanwezig zijn”.
Goed dat ook het belang van zingeving in deze donkere tijden benadrukt wordt
CD&V-voorzitter Joachim Coens zei in een reactie dat het arrest moet doen nadenken over creatieve manieren waarop een veilige kerstviering kan plaatsvinden. Hij zegt op Twitter voorts dat het “goed is dat ook het belang van zingeving in deze donkere tijden benadrukt wordt”.
Freilich: “Verbod valt niet langer uit te leggen”
“Ik ben niet verbaasd dat mijn voorspelling is uitgekomen”, reageerde N-VA-Kamerlid Michael Freilich, gewezen hoofdredacteur van Joods Actueel. “Voor mij was het evident dat de rechters niet anders zouden kunnen dan de eredienst toe te laten aangezien een verbod niet langer uit te leggen valt op het moment dat niet-essentiële winkels, zwembaden en musea open zijn.”
Het kan volgens Freilich evenwel niet de bedoeling zijn nu alle coronamaatregelen overboord te gooien. “Integendeel, met het stagneren van de curve roep ik iedereen die aan een eredienst zal deelnemen op om alle richtlijnen te volgen, net zoals we dat doen op het openbaar vervoer, in de winkels en in de musea.”
Open Vld denkt daar anders over. “Geef niet graag commentaar op rechterlijke uitspraken, maar tot hiertoe gaf Raad van State nooit andere grondrechten voorrang op coronamaatregelen. Een avondklok is veel ingrijpender dan verbod op erediensten. Er lijken mij echt andere prioriteiten dan geloof op dit ogenblik”, reageert voorzitter Egbert Lachaert.
Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) liet gisteravond weten dat er vandaag om 14 uur overleg zal plaatsvinden met de verschillende Belgische geloofsgemeenschappen. “We zoeken naar een juist evenwicht tussen godsdienstvrijheid en volksgezondheid.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Rutte: “Mogelijk komen er nog strengere maatregelen vóór Kerstmis”
Mogelijk komen er nog voor de kerst strengere maatregelen als de coronacijfers blijven stijgen. Dat zei de Nederlandse premier Mark Rutte op een persconferentie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. “We mogen er niet voor weglopen als dat nodig zou zijn”, klonk het. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
-
Vandenbroucke: “Ik erger mij enorm aan mensen die denken dat ze nu in het buitenland op vakantie moeten gaan en dat is ook niet slim”
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wil de gaten dichten in de reizigerspolitiek om het virus buiten te houden. “Ik erger mij, net als zovelen, enorm aan mensen die denken dat ze nu in het buitenland op vakantie moeten gaan en dat is ook absoluut niet slim”, zei Vandenbroucke aan VTM Nieuws. “Maar het is niet zo eenvoudig om het te verbieden, want dan moet je wegblokkades gaan organiseren op al onze invalswegen. Maar ik sluit niet uit dat we verder gaan in het ontraden en moeilijk maken van buitenlandse reizen.” -
Doe de priktest: wanneer kom jij aan de beurt voor het coronavaccin?
Wie wordt wanneer gevaccineerd? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) kondigde vorige week samen met de topman van de vaccinatie-taskforce, Dirk Ramaekers, aan dat heel wat groepen vooruit kunnen worden gehaald in de planning. Al meer dan een half miljoen Vlamingen deed de priktest op HLN: check hieronder wanneer jij aan de beurt bent voor een coronavaccin. -
Gaat overheid de quarantaine controleren? En is het verstandig om nu al te boeken voor komende zomer? Het antwoord op 4 grote reisvragen
De regels rond reizen veranderen opnieuw, tegelijkertijd doet de komst van het coronavaccin veel Belgen dromen van vakantie. De boekingen voor volgende zomer beginnen al binnen te lopen. Gevolg: veel vragen bij mensen die nu of later op vakantie willen gaan. VTM NIEUWS geeft antwoord op vier terugkerende vakantievragen. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11?