Joachim Coens (CD&V)
Volledig scherm
Joachim Coens (CD&V) © Photo News

Coens (CD&V) over regeringsvorming: "Van geen enkele partij is dit een onvoorwaardelijke ja”

Dat zeven politieke partijen gisteren beslist hebben om een federale regering te proberen vormen, wil nog niet zeggen dat die regering er automatisch komt. "Dit is voor niemand een onvoorwaardelijke 'ja'", zei CD&V-voorzitter Joachim Coens in De Ochtend op Radio 1.

 1. ONZE OPINIE. We wisten op voorhand dat we het effect van de ingrijpende maatregelen vandaag nog niet zouden zien. Geef ons dan, als dat kan, toch nog een week de kans om een nationale lockdown te vermijden
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. We wisten op voorhand dat we het effect van de ingrijpen­de maatrege­len vandaag nog niet zouden zien. Geef ons dan, als dat kan, toch nog een week de kans om een nationale lockdown te vermijden

  Aan Franstalige kant werd gisteren vurig gepleit voor strengere maatregelen. Volgens microbioloog Emmanuel André moeten we er nu maar eens een lap op geven: er zijn nog veel maatregelen mogelijk zonder te raken aan onze fundamentele vrijheden. Nochtans had iedereen wel voorspeld dat de curve deze week nog verder zou stijgen, ondanks de strengere maatregelen. Je ziet de eerste effecten pas na 10 à 14 dagen. Is het dan al nodig om morgen opnieuw een serieuze verstrenging door te voeren?
 2. EXPERT. Carl Devos beantwoordt vijf prangende vragen over de nieuwe stap in de regeringsvorming: “Men gelooft duidelijk dat het kan”
  PREMIUM

  EXPERT. Carl Devos beant­woordt vijf prangende vragen over de nieuwe stap in de regerings­vor­ming: “Men gelooft duidelijk dat het kan”

  De koning heeft partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) aangesteld als preformateurs. Ze krijgen een week om de formatie mogelijk te maken. Dan weten we of socialisten, liberalen, groenen en CD&V aan de formatie beginnen, zonder de cdH. Wat betekent deze nieuwe wending? Zitten we nu in de laatste rechte lijn naar een federale regering? We vroegen het aan onze politiek analist Carl Devos.