Gasopslag van Fluxys. Archiefbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Gasopslag van Fluxys. Archiefbeeld. © Fluxys

CO2 en waterstof vervangen aardgas (deels) vanaf 2031

Terwijl heel Europa zich opmaakt voor de impact van een winter zonder Russisch gas, is de Belgische gasnetbeheerder Fluxys nu al druk bezig met wat daarna komt. Het werkt aan de omvorming van ons gaspijpleidingnetwerk naar een waterstofnetwerk. Een belangrijke schakel in de energietransitie.

18 reacties

 • Vital Verstraten

  2 maanden geleden
  En HOE gaan wij die waterstof maken?, via elektrolyse, wel dan is er reeds meer dan 60 procent van de energie weggegooid. Via aardgas of kolen, wel wat is er dan nog groen aan, dan heet het grijze of blauwe waterstof. Niets tegen waterstof maar wel tegen de efficiëntie om deze te produceren en de wijze van productie. Mogelijk dat de waterstofpanelen van KU Leuven hier verandering kunnen brengen : het Solhyd project zou wel de oplossing kunnen zijn voor de efficiëntie productie van GROENE H2
 • Sharon Debeul

  2 maanden geleden
  Het grote voordeel van nieuwe type gascentrales is dat zij ook geschikt zijn voor op waterstof te kunnen draaien.
 • Jan Piedfort

  2 maanden geleden
  wordt hoooooog tijd dat men beslissingen over energie, onderwijs enz. weghaalt bij de politiek en toevertrouwt aan experten die verder denken dan de volgende verkiezingen en een beetje verstand hebben over hetgeen ze moeten beslissen
 • Jef Klabas

  2 maanden geleden
  Waterstof is niet de oplossing wel kernenergie ...hoeveel foute beslissingen gaan de politiekers nog maken voor hun euro valt. Bijkomende oplossing is synthetische brandstof maar de groene betweters maken er liever een boeltje van met alle gevolgen van dien!
 • Victor Eric Swysen

  2 maanden geleden
  Waterstof, in straatkeidingen, ik denk het niet dat is om explosies vragen
 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. Overleg achter de schermen, maar nog geen ministers aan tafel: morgen erop of eronder voor regering-Jambon

  Overleg achter de schermen, maar nog geen ministers aan tafel: morgen erop of eronder voor regering-Jam­bon

  De Vlaamse regering blijft vanavond achter de schermen voortwerken aan een akkoord over de begroting en een compromis over het groeipakket. Een doorbraak of akkoord lijkt niet voor meteen. Er is druk overleg geweest in werkgroepen en er waren volop telefonische contacten, maar de ministers hebben nog niet opnieuw samen aan tafel gezeten. Het ziet ernaar uit dat het morgen erop of eronder wordt voor de regering-Jambon.