Khalid Zerkani.
Volledig scherm
Khalid Zerkani. © photo_news

Cipiers voor de rechter voor mishandeling belangrijkste jihadronselaar van België

Drie cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis riskeren celstraffen omdat ze jihadronselaar Khalid Zerkani, alias de ‘Kerstman van de Jihad’ zouden mishandeld hebben. “Ze gooiden hem hardhandig in zijn cel, waardoor hij met zijn hoofd tegen zijn betonnen bank stootte”, aldus het parket. De drie cipiers houden vol dat het om een ongeval gaat.

 1. Cassatieberoep verworpen: 'Mama Jihad' moet terug naar de cel
  terreurdreiging

  Cassatiebe­roep verworpen: 'Mama Jihad' moet terug naar de cel

  Het cassatieberoep dat Khalid Zerkani en Fatima Aberkan, ook bekend als 'moeder van de jihad' of 'Mama Jihad', hadden ingesteld tegen hun veroordeling door het Brusselse hof van beroep, is verworpen. Dat heeft Belga vernomen van advocaat-generaal Henri Vanderlinden, persmagistraat van het hof van cassatie. Zerkani en Aberkan waren in april 2016 door het Brusselse hof van beroep allebei veroordeeld tot 15 jaar cel omdat ze op grote schaal Syrië-strijders hadden geronseld en geholpen. Beiden waren beschouwd als leiders van een terroristische organisatie. De 'moeder van de jihad' werd in augustus nog verrassend vrijgelaten.
 2. Kamikaze Najim Laachraoui radicaliseerde al toen hij amper 17 jaar was

  Kamikaze Najim Laachraoui radicali­seer­de al toen hij amper 17 jaar was

  Najim Laachraoui, één van de twee zelfmoordterroristen die zich op 22 maart opbliezen op Brussels Airport, radicaliseerde al op 17-jarige leeftijd. Dat blijkt uit het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank dinsdag heeft uitgesproken, zo meldt de krant La Dernière Heure. Die informatie is in tegenspraak met wat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon eerder verklaarde, namelijk dat Laachraoui mogelijks pas kort voor de aanslagen geradicaliseerd was.