Child Focus ziet kinderontvoeringen door ouders "onrustwekkend" stijgen
Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, ziet het aantal internationale kinderontvoeringen door ouders "onrustwekkend" stijgen. In 2017 waren er 257 effectieve ontvoeringen, tegenover 217 het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van Child Focus.
Delen per e-mail
Nochtans ging het de jongste jaren de goede kant uit met het aantal zaken waarbij ouders hun kind ontvoeren en meenemen naar het buitenland. Child Focus ziet ook het aantal "preventieve dossiers" dalen, waarbij een ouder contact opneemt met de stichting om melding te maken van een mogelijke ontvoering door de (ex-)partner.
Slechts in een derde van de effectieve ontvoeringen werd een oplossing gevonden. De jaren daarvoor kende bijna de helft van de zaken (49 procent in 2016) nog een positieve afloop. Ruim de helft (54 procent) van de ontvoerde kinderen is jonger dan zes jaar, veertien procent is minder dan twee jaar oud.
Geen verklaring voor stijging
Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus, heeft voorlopig geen verklaring voor de stijging van het aantal kinderontvoeringen. Maar als de trend zich doorzet, moet het fenomeen grondig aangepakt worden, vindt ze. Uit een onderzoek samen met onder meer de Universiteit Antwerpen blijkt dat, wat de omstandigheden van een ontvoering ook zijn, kinderen en jongeren het essentieel vinden om contact met beide ouders te blijven behouden.
"Het gaat om complexe dossiers waarin familiale conflicten en emotionele elementen spelen, en waarbij vaak sprake is van ellenlange juridische procedures", aldus De Pauw. In dat opzicht pleit ze voor de aanstelling van een internationaal gezinsbemiddelaar.
Ook meer kinderen lopen weg
Child Focus ziet ook het aantal kinderen en jongeren die thuis of uit een instelling wegliepen, jaar na jaar stijgen. In 2016 was al sprake van een recordaantal, en vorig jaar steeg het aantal dossiers nog. Met 1.151 zaken lag het aantal wegloopdossiers in 2017 ongeveer 10 procent hoger dan het gemiddelde van de vier voorgaande jaren.
De helft van de weglopers is tussen 13 en 15 jaar. Honderdzevenendertig kinderen liepen meermaals weg, twee tot 11 keer. Zeer vaak gaat het dan om kinderen die in voorzieningen blijven. "Dergelijke jongeren stellen zich bloot om sneller in gevaarlijke situaties verzeild te geraken, zoals de prostitutie van minderjarigen", aldus Child Focus.
Positief hier is dat het aantal "preventieve dossiers" bijna verdubbeld is. In 36 gevallen belden ouders of wanhopige kinderen zelf om goede raad te krijgen die het weglopen zou kunnen vermijden. "Dat stelt ons tevreden, want als we erachter kunnen komen welk probleem aan de basis ligt van het weglopen, kunnen we ook helpen om een oplossing te vinden. Die bewustwording kan ook het aantal gevallen van herhaaldelijk weglopen doen afnemen", zegt De Pauw.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Weer fit tegen de zomer? Zo kan een activity tracker je helpen
Als je hele dagen aan de laptop zit is het belangrijk om af en toe naar buiten te trekken om te bewegen en sporten. Maar moet je daarvoor een activity tracker kopen of is een smartphone voldoende? Onze techredacteur zocht het voor je uit. -
24
OVERZICHT: Ziekenhuisbezetting duikt weer onder 3.000, maar cijfers dalen amper: “Duidelijk effect heropening scholen in besmettingscijfers”
-
Sparen
Een nieuwe wagen kopen? Zo kies je de goedkoopste autolening
Weinig mensen hebben genoeg spaarreserve om een nieuwe wagen in één ruk te kunnen bekostigen. Met een autolening moet je niet direct het volledige bedrag betalen, maar los je maandelijks een beetje af. Bijkomend voordeel: autoleningen zijn behoorlijk betaalbaar op dit moment. Spaargids.be gaat na hoe je de goedkoopste vindt. -
-
PREMIUM10
ONZE OPINIE. Moedig is de minister die van ventilatie een speerpunt maakt in onze exit-strategie
Straks schuiven onze ministers opnieuw rond de tafel om te bespreken hoe ze ons land verder uit de lockdown zullen halen. “Creatieve oplossingen rond ventilatie horen een belangrijk thema te zijn”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “De reacties die wij opvangen achter de schermen boezemen weinig vertrouwen in. Lobby’s zetten de hakken in het zand.” -
PROVINCIE ANTWERPEN8
Rookwolk brand Brecht zelfs op satellietbeelden waarneembaar
De immense rookwolk die is ontstaan na de zware brand op het Groot Schietveld in Brecht is zo groot dat de rook zelfs op satellietbeelden op kilometers hoogte waarneembaar is. -
40
Demir: lekkende leidingen veroorzaken verlies van 167 miljoen liter drinkwater per dag
In 2019 ging in Vlaanderen 61 miljoen kubieke meter drinkwater verloren door lekkende waterleidingen. Dagelijks verdwijnt er zo 167 miljoen liter water, meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vandaag. -
PREMIUM16
Dubbel zoveel kandidaten voor legerjob: waarom is Defensie plots zo’n aantrekkelijke werkgever?
Defensie heeft dit jaar 2.500 vacatures waar zich 5.942 kandidaten voor hebben aangemeld. Dat zijn er twee keer zoveel als vorig jaar. Alleen K3 lokt meer kandidaten. Biedt het leger zekerheid in hoogst onzekere coronatijden? Of klinken de beloftes van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) voor loonsopslag als marsmuziek in de oren?
4 reacties
JAN krommentak
johan vankeirs
Clement Asselman
Miek Dirickx