Aron Berger.
Volledig scherm
Aron Berger. © Joods Actueel

Chassidische jood op CD&V-lijst: "Ik zal mensen uitleggen waarom ik hand van dames niet schud"

De Antwerpse CD&V geeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober de negende plaats op de lijst aan Aron Berger, een ultraorthodoxe jood. Dat meldt Joods Actueel. Berger zegt in het blad dat hij vanuit zijn geloofsovertuiging ook als politicus niet de hand van een vrouw zal schudden. "Ik zal het waarom daarvan aan de mensen uitleggen.De kritiek daarop blijft aanzwellen, ook vanuit de 'eigen' partij CD&V. Onder meer bij Els Van Hoof en Hendrik Bogaert. "Hij hoort niet thuis op de lijst van CD&V", zegt Bogaert. Berger zelf zwijgt voorlopig op vraag van CD&V.

843 reacties

 • Patrick Rombauts

  5 jaar geleden
  Peeters moet dringend met vervroegd pensioen. Ze hebben er al voor veel minder de laan uitgestuurd.
 • Chris Vandeneede

  5 jaar geleden
  Ik vind het niet leuk dat ik 1, 2 of 3 kussen moet geven aan mensen die ik amper ken. En ik ken vele anderen die daar ook zo over denken. Maar als je niet meedoen tel je niet mee. Ik vind het heel opportuun van de CVP ( ja hoor jongens) om die persoon op hun lijst te willen zetten, maar ik vind het respect voor zijn echtgenote binnen hun gebruiken geen reden om de man aan de schandpaal te nagelen. Dit getuigt van veel respect voor vrouwen.
 • Marc Baeyens

  5 jaar geleden
  Zoals er gisteren in Terzake letterlijk werd gezegd, voor Peeters was het er hem enkel om te doen nieuwe stemmen te ronselen. Al die mooie uitleg over een joodse deelname in de politiek is louter kiezersbedrog. Trouwens toen Berger beweerde dat een hand geven aan een vrouw hem 2.500 stemmen zou kosten was het enthousiasme voor de nieuweling snel bekoeld.
 • Gino Denil

  5 jaar geleden
  Cultureel bepaalde gewoonten zoals een hand geven, hoed afnemen, buigen, gewoon met het hoofd knikken of met de handen voor de borst groeten hebben niets te zien met die veronderstelde waarden of respect voor de andere. Op gebied van gelijke kansen en respect voor vrouwen kunnen we in Europa nog iets leren van Israël. Dat al in 1969 een vrouwelijk staatshoofd had en waar vrouwen in de kibboets en het leger gelijk behandeld worden.
 • Marnix Malone

  5 jaar geleden
  Ik heb de afgelopen jaren veel gehoord over Walen en Moslims... Die zouden geen Vlaamse waarden delen. Nu nemen ze een orthodoxe Jood, een gemeenschap die goed is voor een degelijk percentage van het BNP (diamant)... Is het weer niet goed. Er zijn waarden, normen en principes. Maar wat met wederzijds respect, vrijheid van mening en geloof?
 1. Ook Hilde Crevits wil chassidische jood die vrouwen weigert de hand te schudden niet op CD&V-lijst: "Dit is een probleem"
  Politiek

  Ook Hilde Crevits wil chassidi­sche jood die vrouwen weigert de hand te schudden niet op CD&V-lijst: "Dit is een probleem"

  Niet iedereen is gewonnen voor een plaats voor de chassidische jood Aron Berger op de Antwerpse CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zeker niet als die weigert vrouwen een hand te schudden en pleit vóór de toelating tot ritueel slachten. Nadat het nieuws naar buiten werd gebracht door Joods Actueel, reageerden verschillende politici, ook van CD&V zelf, afkeurend. Berger zelf zwijgt voorlopig, op vraag van CD&V. De partij houdt momenteel crisisoverleg, meldt de VRT.