CD&V wil recht op werkloosheidsuitkering na drie jaar kunnen stopzetten
Werklozen die na drie jaar niet willen ingaan op een jobaanbod, moeten hun werkloosheidsuitkering verliezen. Dat heeft CD&V-voorzitter Sammy Mahdi verklaard in ‘De Zevende Dag’. Hij pleit ook voor verplichte taallessen voor werkzoekenden die het Nederlands onvoldoende onder de knie hebben, en wil ook daar een sanctie als stok achter de deur voor wie niet op dat aanbod wil ingaan.
Mahdi pleitte er onlangs nog voor dat de federale regering alsnog een reeks hervormingen doorvoert. Een daarvan slaat op het arbeidsmarktbeleid. Donderdag komt CD&V naar buiten met een groot plan. In De Zevende Dag lichtte de christendemocratische voorzitter al twee concrete voorstellen toe.
Een eerste slaat op de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Mahdi wil die versterken. Voor wie net in de werkloosheid verzeild raakt, ziet Mahdi er geen graten in dat die uitkering tijdelijk wat hoger ligt, maar nadien moet die sterker omlaag gaan, om na drie jaar uit te doven. Daarbij speelt de vaststelling dat bij wie drie jaar werkloos blijft, een kleine kans bestaat dat hij of zij nadien alsnog aan de slag gaat.
Concreet wil Mahdi dat zes maanden voor het verstrijken van die drie jaar, een gesprek plaatsvindt met de werkloze. Indien die niet op een "ultiem voorstel" ingaat, heeft hij geen recht meer op een werkloosheidsuitkering. In de omgeving van de voorzitter wordt achteraf gepreciseerd dat het gaat om mensen die geen anciënniteit van 20 gewerkte jaren kunnen voorleggen. Wel pleit de CD&V'er er voor dat de betrokkene nadien wordt opgevolgd op lokaal niveau en dat de regio's de tools krijgen om daarmee aan de slag te gaan.
“Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen”
Een tweede voorstel heeft betrekking op de taalkennis van werkzoekenden. Een op vier werkzoekenden heeft vandaag onvoldoende kennis van het Nederlands om in te kunnen gaan op een jobaanbod, voerde Mahdi aan. Hij wil daarom VDAB de mogelijkheid geven verplichte taallessen op te leggen. Indien een werkzoekende niet op dat aanbod wenst in te gaan en werkloos blijft, moet voor Mahdi een sanctie kunnen volgen. In dat geval kan hij geen beroep doen op werkloosheidsuitkering.
“We zijn op een moment gekomen dat enkel een wortel voorhouden om mensen aan de slag te doen gaan, niet langer volstaat om langdurig werklozen en werkweigeraars aan de slag te krijgen”, aldus Mahdi. “We mogen geen angst hebben om ook de stok te hanteren. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om onze welvaart te beschermen.”
“Bestaande regels worden niet toegepast”
ACV-voorzitter Marc Leemans reageert alvast sceptisch op de voorstellen. “Volgens cijfers van Eurostat leeft de helft van alle werklozen tussen de 18 en 64 jaar in ons land van een inkomen onder de Europese armoedegrens. Een recent rapport van de RVA toont aan dat werklozen financieel straffen géén effect heeft op de uitstroom naar werk”, schrijft hij op Twitter.
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zei in een reactie in De Zevende Dag: “Gaan we werken stimuleren door op werklozen te stampen of door werkenden omhoog te duwen?” Volgens Rousseau bestaan er wel degelijk hierrond regels in ons land, maar worden die “niet toegepast en zeker niet gecontroleerd”. De voorzitter van Vooruit is naar eigen zeggen “nog niet overtuigd” van het voorstel van Mahdi. “Maar ik wil over alles nadenken en dus wil ik mij misschien wel laten overtuigen”, zei hij.
Bijval krijgt Mahdi wel vanuit Open Vld en N-VA. Vlaams minister Bart Somers van de Vlaamse liberalen vindt het een goede zaak dat CD&V nu ook voorstander is. Hij wijst er op Twitter op dat de Vlaamse regering al stappen heeft gezet. “Zo maakt jobbonus verschil tussen werk en niet-werken groter. En vanaf begin 2023 is verplichte Gemeenschapsdienst na 2 jaar inactiviteit van kracht. Maar samen kijken wat we in Vlareg nog meer kunnen doen”, aldus Somers.
Zijn N-VA-collega Zuhal Demir heeft het over “voortschrijdend inzicht, bijna 8 jaar na de weigering van ‘Monsieur Non’.” Ze doelt daarmee op voormalig vicepremier Kris Peeters van CD&V, die indertijd gekant was tegen het stopzetten van de werkloosheidsuitkeringen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dedonder wil tanks voor Oekraïne in buitenland kopen: Belgische Leopard 1-tanks te duur
Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) wil gestockeerde Leopard 1-tanks van bondgenoten overkopen om ze naar Oekraïne te sturen. Dat zegt ze in een interview zaterdag in Het Belang van Limburg. -
PREMIUM21
Slechts één energieleverancier biedt opnieuw vast contract aan, wanneer volgt de rest?
Hoewel de energieprijzen nu al een hele tijd in dalende lijn gaan, is er nog altijd slechts één leverancier die een vast contract aanbiedt. Maar bij dat contract komt wel een meerprijs kijken. Valt een vast contract al te overwegen? En wanneer volgen de andere leveranciers? -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
-
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Proefballon Conner Rousseau: “Waarom verlagen we leerplicht niet naar 16 jaar?”
Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, wil nadenken over het verlagen van de leerplicht van 18 naar 16 jaar. Dat zegt hij zaterdag in een interview met ‘Het Nieuwsblad’. -
Dit verandert allemaal op 1 februari
Een nieuwe maand, nieuwe regels en dat is ook zo in februari. Spoorwegmaatschappij NMBS trekt haar tarieven op, het tijdskrediet wordt ingeperkt en wie verwarmt met pellets, kan een aanvraag doen voor een zogenaamde ‘pelletcheque’ ter waarde van 250 euro. Een overzicht. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden.