CD&V wil meer controle op Vlaamse intercommunales
CD&V wil een betere democratische en financiële controle op de intercommunales. Dat zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. De Vlaamse intercommunales beheren vandaag meer dan 20 miljard euro, rekent hij voor.
Vlaanderen telt 152 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Met de regiovorming wil de Vlaamse regering meer eenheid krijgen in de samenwerkingen, maar die staat nog in de kinderschoenen.
Volgens CD&V is ook Vlaanderen op dit moment vatbaar voor schandalen zoals met Publifin in Wallonië, door een gebrek aan controle. "Die intercommunales doen in de meeste gevallen goed werk", zegt Brecht Warnez. "Het is logisch dat een gemeente samenwerkt om bijvoorbeeld het huisvuil op te halen of om de riolen te beheren."
Toch loopt er volgens CD&V wat fout. De partij verwijst onder meer naar de in 2016 op het nippertje vermeden participatie van het Chinese State Grid Co in de Vlaamse netbeheerder Eandis.
Centraal openbaar register
"De intercommunales leiden vandaag hun eigen leven. Er worden beslissingen genomen waar de lokale besturen zelf niet of onvoldoende van op de hoogte zijn. Dat kan niet meer", zegt Warnez. "Wat enkele jaren geleden in Wallonië gebeurde bij het Publifin-schandaal kan vandaag ook in Vlaanderen."
CD&V stelt daarom een aantal concrete maatregelen voor om de democratische controle te versterken. Zo wil de partij de structuren vereenvoudigen en stelt ze - zoals in Nederland - voor dat er een centraal openbaar register komt met alle samenwerkingsverbanden. Verder wil de partij een actieve communicatieplicht aan de intercommunales opleggen. De agenda's en verslagen van de raden van bestuur moeten op eigen initiatief naar die gemeenteraden en schepencolleges worden gecommuniceerd.
Twee keer per jaar zouden de intercommunale ook toelichting moeten geven aan de gemeenteraden over hun jaarverslag en jaaractieplan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Steeds meer groene beleggingsfondsen: maar hoe duurzaam zijn ze echt?
Hoe groen zijn groene beleggingsfondsen? Duurzame fondsen winnen aan fans, maar het is oppassen voor fondsen die zich meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Want bedrijven beseffen heel goed dat ze veel beter in de markt liggen als een label voor duurzaamheid de bedrijfsnaam of het logo flankeert. Waar moet je op letten wanneer je duurzaam wil beleggen? Spaargids.be legt het uit. -
Touring verwacht meer pannes door aanhoudende hitte: “Zet airco in de wagen niet meteen op”
Pechverhelper Touring roept automobilisten op om voorzorgen te nemen tegen de hitte. De organisatie krijgt in hitteperiodes naar eigen zeggen tot 20 procent meer oproepen. Onder meer de airco in de wagen kan problemen veroorzaken. -
West-Vlaanderen
Dertien gemeenten stellen ‘vuilnisbakkenplan’ op
Dertien West-Vlaamse gemeenten en intercommunales werken aan de opmaak van een ‘vuilnisbakkenplan’, om zo het aantal openbare vuilnisbakken op het grondgebied van de gemeente beter te spreiden. Daarmee gaan ze in op een projectoproep van Mooimakers. -
-
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan met vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
BV14
Ignace Crombé (65) verliest strijd tegen pancreaskanker
-
20
Controleur die zelf belasting ontdook niet ontslagen door blunders bij fiscus
De top van Financiën heeft geblunderd bij het ontslag van een hogere belastingambtenaar die zelf belastingen ontdook. Dat schrijft De Tijd op zijn website. De fiscus liet de tuchtprocedure verjaren en respecteerde ook de taalwet niet, waardoor de Raad van State het ontslag heeft vernietigd. -
Regio
Intercommunales werken samen aan duurzame gemeentelijke voertuigen
Dankzij een samenwerking tussen de Vlaamse intercommunales voor streekontwikkeling, kunnen steden en gemeenten goedkoper en eenvoudiger elektrische en CNG-voertuigen aankopen.