CD&V wil handelaars verplichten om overal elektronisch betaalmiddel te aanvaarden
CD&V-Kamerlid Leen Dierick dient een wetsvoorstel in dat ondernemingen verplicht om elektronische betalingen altijd te aanvaarden. "We evolueren naar een 'cashless society' waar niet iedereen steeds briefjes en muntstukken op zak heeft. De consument moet altijd de mogelijkheid hebben om zijn aankopen elektronisch uit te voeren", vindt ze. Het Neutraal Zelfstandigensyndicaat NSZ noemt het voorstel "ongehoord".
Als het van de christendemocraten afhangt, moet elke handelszaak het binnenkort verplicht mogelijk maken om op minstens één manier elektronisch te betalen. "Anno 2019 is het voor de consument nog steeds niet mogelijk om overal elektronisch te betalen, terwijl men dit wel verwacht", zegt Kamerlid Leen Dierick.
Veiliger
Met de kaart kunnen betalen is niet alleen een geste naar de klant toe, het is ook "veiliger voor de consument en de handelaar, met minder kans op vals geld en diefstal", zegt Dierick. Bovendien kan het helpen in de strijd tegen zwart geld, en vallen de kosten van het drukken, verdelen en vervoeren van cash geld weg.
Ook hebben handelaars veel meer mogelijkheden dan vroeger om elektronisch betalen aan te bieden. "Een betaalterminal is tegenwoordig zelfs niet meer nodig, denk maar aan Payconiq”, aldus Dierick.
Dierick dient nu een wetsvoorstel in dat ondernemingen verplicht om minstens één elektronische betaalmethode te voorzien, al blijft de wettelijke verplichting dat cash betalen altijd een optie moet zijn, ook bestaan, benadrukt ze. Het voorstel voorziet een geldboete van 26 tot 10.000 euro voor wie zich niet aan de regels houdt.
Te hoge kost
Zelfstandigenorganisatie NSZ vindt het voorstel "ongehoord". Elektronisch betalen kost de handelaren - en zeker kleine zelfstandigen - ondanks recente prijsverlagingen nog te veel, zegt voorzitster Christine Mattheeuws.
"Het elektronisch betalen moet voor de handelaar nog goedkoper en dat ongeacht de speler waarbij hij aangesloten is. Enkel zo kunnen kaartbetalingen nog verder gestimuleerd worden."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Saldo checken en af en toe een overschrijving, maar kritische Belg wil nog niet mobiel betalen
Amper 1 op de 4 Belgen met een betaalapplicatie op hun smartphone, heeft die al eens gebruikt om een vriend of winkelier rechtstreeks te betalen. Veel verder dan het checken van hun saldo komen de meeste smartphonegebruikers niet. Dat blijkt uit de icapps Technologiebarometer. -
36
Rode kaart bij autokeuring? Open Vld wil kleine herkeuringen gewoon in de garage
Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open Vld) stelt voor om kleine herkeuringen van personenwagens in de garage te laten uitvoeren. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is bereid om het voorstel alvast te bestuderen voor afkeuringen op basis van de lichten. Dat zei ze donderdag in het parlement. -
-
PREMIUMBrugge
Bruggeling (42) zit al vier jaar onschuldig in Cambodjaanse cel en krijgt levenslang: “Door één leugen en een schijnproces. Onbegrijpelijk”
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
PREMIUM
Hoe veilig is betalen met de smartphone?
Betalen met de smartphone en mobiel bankieren zitten stevig in de lift, en dat is dan nog een understatement. De digitale portemonnee verdringt in sneltreinvaart z’n fysieke evenknie en zelfs de bankkaart. Tegelijkertijd neemt ook het aanbod aan betaalapps almaar toe. Betalen met de smartphone wordt daardoor altijd en overal een fluitje van een cent. Maar hoe veilig is het?
26 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarnick L'Eau
Peter Janssen
cecil atherton
pierre de smet
Michel grillet