Archiefbeeld. Politie aan de Blaarmeersen in Gent.
Volledig scherm
Archiefbeeld. Politie aan de Blaarmeersen in Gent. © Photo News

CD&V wil amokmakers nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen opleggen

Naar analogie met het stadionverbod in de voetbalwet wil CD&V een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen mogelijk maken voor amokmakers. Kamerlid Franky Demon heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend.

 1. ONZE OPINIE. “Laten we niet meteen pleiten voor steekvlampolitiek”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Laten we niet meteen pleiten voor steek­vlampoli­tiek”

  Wat doe je met de groepjes heethoofden die het plezier aan een zwemvijver of op het strand komen verpesten? Het debat komt elk jaar terug. En hoewel de amokmakers lang niet elke dag en overal opduiken, dringt de vraag zich wel op hoe je het aangenaam houdt voor de gezinnen en jongeren die het hoofd wél koel kunnen houden. Niets doen is geen optie, maar de slinger mag ook niet doorslaan, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Uitbaters en burgemeesters kunnen vandaag al veel maatregelen nemen.”
 2. HET DEBAT. Hoe moet de overlast door jongeren in recreatiegebieden aangepakt worden? Dit is jullie mening

  HET DEBAT. Hoe moet de overlast door jongeren in recreatie­ge­bie­den aangepakt worden? Dit is jullie mening

  Elk jaar worden recreatiedomeinen en openluchtzwembaden tijdens de zomermaanden geconfronteerd met jongeren die voor overlast zorgen. Redders worden geïntimideerd, mensen gaan met elkaar op de vuist en bezoekers maken ophef over de kledingvoorschriften en gedragsregels. De amokmakers zijn een terugkerend probleem. Hoe moet de overlast door jongeren in recreatiegebieden aangepakt worden? Eerder vandaag bundelden we al de meningen van onze experts, maar nu is het jullie beurt. Lees hieronder enkele van jullie boeiendste reacties.
 1. HET DEBAT. Hoe moet de overlast door jongeren in recreatiegebieden aangepakt worden?

  HET DEBAT. Hoe moet de overlast door jongeren in recreatie­ge­bie­den aangepakt worden?

  Elk jaar worden recreatiedomeinen en openluchtzwembaden tijdens de zomermaanden geconfronteerd met jongeren die voor overlast zorgen. Redders worden geïntimideerd, mensen gaan met elkaar op de vuist en bezoekers maken ophef over de kledingvoorschriften en gedragsregels. De amokmakers zijn een terugkerend probleem. Hoe moet de overlast door jongeren in recreatiegebieden aangepakt worden? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
 2. Schrik zit er in aan de Blaarmeersen: “Wat hier zaterdag gebeurde, willen we nooit meer meemaken”
  PREMIUM
  Gent

  Schrik zit er in aan de Blaarmeer­sen: “Wat hier zaterdag gebeurde, willen we nooit meer meemaken”

  Hoe hou je de Blaarmeersen gezellig en veilig? Het is een vraagstuk waar niemand momenteel een antwoord op weet. De maximumcapaciteit van 4.500 mensen moet een overrompeling zoals vorige zaterdag voorkomen, sfeerbeheerders, beveiligingsmensen en politie moeten amokmakers op andere ideeën brengen. Vandaag lukte dat perfect. “Maar zaterdag voelden we ons wel degelijk onveilig, en werd zelfs de cafetaria gesloten.”