Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil Vlaanderen opdelen in 13 regio’s.
Volledig scherm
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil Vlaanderen opdelen in 13 regio’s. © Belga/Facebook

CD&V en Open Vld botsen over referentieregio's: “Somers handelt als een keizer-koster”

CD&V en Open Vld zijn het oneens over het project van referentieregio's. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) stelde in oktober vorig jaar een kaart voor waarop de 300 Vlaamse gemeenten ingedeeld worden in dertien regio's. Die moeten bestuurlijke versnippering tegengaan en komaf maken met het kluwen van lokale samenwerkingen tussen afvalintercommunales, politiezones en hulpverleningszones.

23 reacties

 • Willy Masson

  5 maanden geleden
  versnippering tegen te gaan , nergens ter wereld is de politieke versnippering zo groot en de politieke zelfbediening recht evenredig hiermee als in België.
 • Roland Verhoeven

  5 maanden geleden
  Inderdaad @Pol van de velde. NY stad heeft 11 miljoen inwoners en bereddert dat met 250.000 ambtenaren en 51 politici in de gemeenteraad (districthoofden) met in elk district nog enkele comités voor specifieke domeinen (transport, veiligheid, veteranen,...). Neem nog dat elk district 10 comités heeft met elk 10 leden = 5.100 politici op 11 miljoen inwoners. Belgie heeft 430.000 ambtenaren en maar lieft 20.000 politici. 2 keer raden waar het bestuur het beste loopt?
 • Yves Van Rossem

  5 maanden geleden
  Men wil versnippering tegengaan om de werking van de gemeenten te optimaliseren. Een goed voorstel op zich. Maar waarom doen ze in de politiek dan net het tegenovergesteld? Belgie is een zakdoek groot maar heeft wel een resem regeringen en ministers lopen om U tegen te zeggen. Waarom kan men in Belgie niet 1 nationale regering hebben, waarin alle regio's (volgens het aantal inwoners) vertegenwoordigd zijn, die samen de beslissingen van ons landje nemen? Waarom hierover geen voorstel maken?
 • Paul Everaert

  5 maanden geleden
  Zijn er dan geen andere hete hangijzers die al decennia wachten op een 'degelijke' regeling? Ons land gaat er alleen maar op achteruit, voor de gewone belastingbetaler wel te verstaan.
 • pol van de velde

  5 maanden geleden
  We hebben 20.000 (twintigduizend) betaalde politici nodig die een land met een inwonersaantal van een grote stad moeten leiden. Nergens ter wereld is die politieke verspilling zo erg als in dit land. Daarboven komt nog dat voor elke politicus er een omgeving gecreëerd wordt met nog overtollig personeel.