CD&V en N-VA vragen meer geld voor Fietsfonds
CD&V en N-VA vragen minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om meer geld voor het Fietsfonds. Dat bleek in het Vlaams Parlement.
Het Fietsfonds wordt deels gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en deels door de provincies. Gemeenten kunnen het geld gebruiken voor de aanleg van hun fietsinfrastructuur. Het budget werd vorig jaar opgetrokken van 10 naar 15 miljoen euro per jaar.
Verschillende provincies trekken nu echter aan de alarmbel omdat er bijzonder veel projecten binnenstromen van de gemeenten. De provincie Antwerpen schreef haar lokale besturen al aan. “Tot op heden is de minister nog niet bereid gevonden het Vlaams budget verder te verhogen, zodat alle dossiers betaald kunnen worden”, waarschuwde gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).
Kopenhagenfonds
Minister Peeters kreeg vandaag uit verschillende fracties de vraag om het Fietsfonds beter te spijzen, eventueel met middelen uit het Kopenhagenfonds. Vlaanderen legt met dat fonds 1 euro bij voor elke 2 euro die lokale besturen investeren in fietsinfrastructuur aan de eigen wegen. Het heeft een budget van 150 miljoen euro. Dat geld van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wordt echter pas na de zomer toegekend.
“Ga aankloppen bij Somers”
“De dossiers liggen klaar bij de provincies, ze kunnen zo uitgevoerd worden”, zei Martine Fournier (CD&V). “Ga aankloppen bij minister Somers om nu extra budgetten vrij te maken en niet in september.”
“De provincies staan klaar”, vulde Marius Meremans (N-VA) aan. “Het is acuut, het zou fijn zijn mocht er extra budget naar hen gaan.”
Volgens Peeters moet het Kopenhagenplan echter gerespecteerd worden. “Goede afspraken maken goede vrienden”, zei ze. “Als we nu geld nemen van het Kopenhagenfonds, moeten we later tegen gemeenten zeggen dat ze te laat komen.” De minister is wel bereid om in het najaar te bekijken wat er overblijft van het Kopenhagenfonds.
“Men geeft het u op een plateau”
“Men geeft het u op een plateau, allemaal mooie projecten die kunnen worden uitgevoerd”, reageerde Annick Lambrecht (Vooruit). Ze wees erop dat Peeters uitpakte met 300 miljoen euro voor de fietsinfrastructuur dit jaar. “Ik vraag dus gewoon aan u dat u uit die grote pot van meer dan 300 miljoen euro 10 miljoen euro zou halen om aan 25 miljoen euro voor de provincies te komen.”
“Ik betreur dat u nog geen oplossing vindt en wil wachten tot september”, aldus Stijn Bex (Groen). “Dat zorgt nu voor heel veel onduidelijkheid op het terrein. Ik ben geen begrotingsspecialist. Maar als die middelen allebei in uw portefeuille zouden zitten, dan zou u gemakkelijker met budgetten kunnen schuiven binnen uw portefeuille. Dan was dit allang geregeld. Ik roep u op om dat snel te doen en geen vier maanden te verliezen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schooldirecteur Jurgen (47) sterft na hartaanval: “Zelfs anders zo stoere tieners staren nu stil voor zich uit”
Sint-Denijs-Westrem, Eeklo, Sint-Margriete -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
-
Politieke partijen geven 2,4 miljoen euro uit aan online advertenties
-
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
PREMIUM
Wat betekent het Europees migratieakkoord voor ons? “Lidstaten moeten verplicht vluchtelingen opnemen, maar dat kunnen ze afkopen voor 20.000 euro per asielzoeker”
Al sinds de vluchtelingencrisis van 2015 zat het Europees migratiebeleid muurvast, maar nu zijn de 27 Europese migratieministers tot een akkoord gekomen. Er komen strengere procedures aan de buitengrenzen én mensen die op zoek zijn naar asiel worden verspreid over de EU. Wat betekent het akkoord nu juist voor ons land? Zullen er zo minder asielzoekers naar de EU komen? En is dit akkoord eigenlijk wel definitief? -
ChatGPT geen taboe KU Leuven: studenten mogen AI-software gebruiken