Christoph D'Haese (N-VA), burgemeester van Aalst.
Volledig scherm
Christoph D'Haese (N-VA), burgemeester van Aalst. © rv

Carnavalsgroep en burgemeester Aalst krijgen haatmails na spot met joden, Unesco noemt praalwagen “uiting van haat”

De Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en de carnavalsgroep ‘De Vismooil’n’ hebben de voorbije dagen heel wat haatmails gekregen omdat het thema van de praalwagen van de groep tijdens de jaarlijkse carnavalsstoet bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten is. De Vismooil’n paradeerde met een praalwagen met daarop karikaturale poppen van Joden, met grote haakneuzen, pijpenkrullen en een geldkist. Ondertussen veroordeelt ook de Unesco, de VN-organisatie die het carnaval van Aalst erkent als Cultureel Werelderfgoed, de wagen.

145 reacties

 • Ivan Willems

  3 jaar geleden
  Carnaval is een achterlijk gedoe. Kan niet bevatten dat mensen beginnen te " janken" als het voorbij is. Is er echt niets meer te beleven dan dat???. Triestig gesteld dat dit in het leven werd gehouden.
 • Carlos Miguel

  3 jaar geleden
  Een blunder ja, maar niet met slechte bedoelingen. Ik kan het niet vatten dat dit zo escaleert en Europa er zich weer mee moet moeien. Zelf gemeende excuses worden door de klagers niet aanvaard, als je dan toch tolerantie predikt dan zou je dit beter ook zelf toepassen. Heel erg wat er in de geschiedenis is gebeurd, maar ik hoor ze graag eens hun medeleven betuigen aan alle Palestijnen die onderdukt worden in eigen land.
 • Marc Baeyens

  3 jaar geleden
  Enkelingen hebben van die praalwagen gebruik gemaakt om politieke doeleinden na te streven. Had Aalst een trado-burgemeester gehad dan was die wagen zo voorbij gereden.
 • maud hallett

  3 jaar geleden
  waar is de sense of humour, kan echt niets meer????
 • Ronald Boudewijns

  3 jaar geleden
  Diegenen die achter alles iets zoeken zijn het grootste “probleem”...
 1. OPINIE. Aalsters burgemeester D’Haese (N-VA) over commotie joodse praalwagen: “Ik weiger brave carnavalvierders te laten wegzetten als antisemieten”

  OPINIE. Aalsters burgemees­ter D’Haese (N-VA) over commotie joodse praalwagen: “Ik weiger brave carnaval­vier­ders te laten wegzetten als antisemie­ten”

  Joodse organisaties reageren verbolgen op een carnavalswagen die zondag door de straten van Aalst trok. Ze vinden karikaturen van joden met een kromme neus en koffers geld anno 2019 niet kunnen, “carnaval of niet”. Ze dienden een klacht in bij Unia. Ook de Europese Commissie veroordeelde de praalwagen. Aalsters burgemeester en federaal parlementslid Christoph D’Haese (N-VA) reageert in een opiniestuk op de commotie.
 2. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  4

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.
 1. 1 op de 4 LGBTQ+-personen krijgt te maken met fysiek geweld: “Een verontrustend cijfer”
  Play

  1 op de 4 LG­BTQ+-personen krijgt te maken met fysiek geweld: “Een verontrus­tend cijfer”

  Woensdag start de Antwerp Pride, een groot feest dat nog tot zondag duurt om de LGBTQ+-gemeenschap te vieren. Maar wat betreft aanvaarding van holebi’s en transgender personen is er nog heel wat werk aan de winkel: dat blijkt uit een enquête die Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws organiseerden bij 1.000 Vlamingen over de houding tegenover personen uit de LGBTQ+-gemeenschap (holebi’s, trans personen, queer mensen en anderen). We hebben het bijvoorbeeld moeilijker met twee mannen die hand in hand over straat lopen dan twee vrouwen, en geweld tegenover holebi’s is nog steeds schering en inslag.