Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en politicoloog Carl Devos.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en politicoloog Carl Devos. © Belga - Photo News

Carl Devos: “Als politici wijzen op een probleem binnen de ambtenarij, dan gaat het per definitie om een probleem waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn”

Haar eigen administratie heeft inschattingsfouten gemaakt. Dat vertelde minister Zuhal Demir (N-VA) in de PFOS-onderzoekscommissie die er op haar aandringen is gekomen. Ze wil het “systeemfalen” daarachter aanpakken. Te gemakkelijk? “Als politici wijzen op een probleem binnen de ambtenarij, dan gaat het per definitie om een probleem waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn”, vindt politicoloog Carl Devos. 

58 reacties

 • geert Verschelde

  4 maanden geleden
  Inderdaad, topambtenaren worden door de politiek gedropt op die plaats. Dit gebeurt op het ogenblik de plaats vacant wordt en volgens een beurt-verdelingssysteem van de partijen die dan aan de macht zijn. Het kan dus heel goed zijn dat de topambtenaren binnen bepaalde administraties van een totaal andere politieke strekking zijn dan hun ministers. Daardoor werken ze soms , binnen hun mogelijkheden, tegen hun voogdijminister. Een goed voorbeeld daarvan is het achterhouden van informatie.
 • Guy Van Becelaere

  4 maanden geleden
  De politiek oogst wat ze gezaaid heeft , politieke benoemingen is het resultaat van onbekwame mensen met de juiste partij kaart op belangrijke posten te plaatsen !! Best grote kuis houden in vele administraties want hun onbekwaamheid kost de bela
 • Françoise Dupont

  4 maanden geleden
  troost U, alles wordt betaald door de belastingbetaler, m.a.w. door U en ik
 • Rene Maes

  4 maanden geleden
  Zelfs toen Demir zeker wist van het vergif deed ze niks Weyts , De Wever en Kennis (allemaal nva)wilden ten alle prijzen de Oosterweel werken niet laten stilvallen en DAT zijn de feiten.
 • LUDO SPRANGERS

  4 maanden geleden
  Minister Demir wil alles regelen,energie,akkervogels,grondbevuiling etc! Haar resultaten zijn doorgaans ondermaats. Vaak geen logica alhoewel ze alles goed kan uitleggen en haar handjes goed beweegt! Spijtig dat de politieke partijen weinig keus hebben uit bekwame deskundigen!
 1. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.