Foto Benny Proot
Volledig scherm
© Foto Benny Proot

Capaciteit van onze windmolens op zee wordt verdrievoudigd

De capaciteit van onze windmolens op zee wordt verdrievoudigd. Dat heeft de federale regering beslist. De Prinses Elisabeth zone - de tweede zone in de Belgische Noordzee waar windmolens komen - zal worden uitgebreid. Dat kan met krachtiger en grotere windmolens. In 2027 moeten ze 30 procent van de elektriciteitsvraag van ons land kunnen lenigen.

23 reacties

 • pieter vandenberghe

  2 maanden geleden
  Het zal (volgende keer) de schuld zijn van de vorige regering: eerst nog een hoopje subsidies voor het groene clubje, dan kwartuur vermogen invoeren zodat de prijzen een beetje de lotto zijn, en als het licht uitgaat kunnen we met zijn allen terug rond de leuvense stoof kunnen zitten. Verhofstad zal weer goed bijverdienen dit jaar, en misschien stijgen naar de top 3.
 • Willy Bogaert

  2 maanden geleden
  Dat lage percentage aanvullen met eigen kerncentrales is de juiste mix . Dus kerncentrales bouwen of duur aankopen in Frankrijk
 • dirk andelhofs

  2 maanden geleden
  @Louis Dedenker, De belangrijkste reden waarom windmolens op zee vandaag regelmatig worden stilgezet is omdat kernenergie voorrang krijgt op het net. Als de kerncentrales binnen 5 jaar weg zullen zijn dan kunnen windmolens meer dan 50% van de tijd stroom leveren. Bij windstil weer kan er gebruik gemaakt worden van een mix van zonne-energie, waterkracht, biomassa, interconnectie, batterijopslag (ook in auto's), vraagsturing, en indien nodig gas. Waarbij gas in de toekomst steeds minder nodig is.
 • dirk andelhofs

  2 maanden geleden
  We hebben ondertussen de NEMO link met Groot-Brittannië, en er wordt onderhandeld met de Scandinavische landen om ook in die richting zeekabels aan te leggen. Op die manier kan er windstroom uitgewisseld worden tussen gebieden waar het waait en gebieden waar het niet waait. Zeekabels en windmolens op zee kosten een fractie van wat een nieuwe kerncentrale en ze produceren geen gevaarlijk radioactief afval. Ik wil er ff op wijzen dat kerncentrales die werken op kernafval nog steeds niet bestaan.
 • Piet Dooremont

  2 maanden geleden
  Dit zijn theoretische maximale vermogens. Is het windstil of waait het te hard dan leveren die windmolenparken niets van stroom op. Waait het minder dan een bepaald niveau, dan leveren ze minder op. Ook uitdrukken in aantal huishoudens is bedrieglijk. Onze economie hangt nog steeds voor een belangrijk deel af van energie-intensieve industrie.
 1. Ziekenhuizen moeten alle niet-dringende zorg met twee weken uitstellen, piste op tafel om buitenlands personeel naar hier te halen

  Ziekenhui­zen moeten alle niet-dringende zorg met twee weken uitstellen, piste op tafel om buiten­lands personeel naar hier te halen

  De ziekenhuizen in ons land moeten alle niet-dringende zorg per direct met twee weken uitstellen. Dat staat in een rondzendbrief van het Hospital & Transport Surge Capacity Comité, het overlegorgaan van de overheid, de ziekenhuizen en de experts. Het comité vraagt ziekenhuizen ook om gesloten bedden op de afdelingen intensieve zorg te heropenen. Tijdens het crisisoverleg werd zelfs geopperd om buitenlands zorgpersoneel naar ons land te halen om de vierde golf de baas te kunnen.
 2. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.