ANP
Volledig scherm
© ANP

Campagne ‘Unhappy Birthday’ pleit voor aanpassing 100-jaar oude drugswet: “Legaliseren van cannabis kan belangrijke rol spelen in herstel economie na coronacrisis”

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Belgische drugswet deze woensdag, lanceren de actiegroepen #STOP1921 en SMART on Drugs de campagne “Unhappy Birthday!”. Met dit initiatief pleiten zij voor de decriminalisering van het bezit van alle illegale middelen voor persoonlijk gebruik en de oprichting van een parlementaire werkgroep om het drugbeleid te herzien naar een menselijke benadering.

8 reacties

 • Karel Tichmann

  1 jaar geleden
  Peter Janssens: "Als ex-alcoholieker heb ik nooit kunnen begrijpen"? Voor duidelijkheid eens een alcoholieker, dan ben je altijd een alcoholieker. Net als je eenmaal steelt, dan ben je altijd je hele leven lang een dief.
 • koen Van Hessche

  1 jaar geleden
  @dirk de bakker Die zwarte markt bestaat al lang, daarom dat men spreekt over drugscriminaliteit. Ik ben wel eens benieuwd naar hoe die jeugd er dan precies aan toe is, heb je daar een link van met foto's ofzo? "mits een goed en strafbare controle" daar hebben we alweer repressie, wat dus duidelijk niet werkt. Daar gaat dit artikel net over.
 • Joris Claes

  1 jaar geleden
  Ik open direct ne shop!
 • David Bogaert

  1 jaar geleden
  @ Dirk DE Bakker van alles wat je zegt kan het evengoed ook met alcohol. En deze zorgt voor meer problemen/doden in onze maatschappij dan die enkelingen die eens een joint smoren
 • Jay Legrand

  1 jaar geleden
  @dirk uw reactie is verstaanbaar en gebaseerd op misinformatie. Laten we bv spreken over uw stoned op het werk. U refeer hier wss cannabis vermoed ik. Cannabis puur of met tabak hebben beide verschillende effect. Ik verdamp elke dag voor ik naar mijn werk ga, hierdoor functioneer ik net beter. Microdosing psilocybin helpt me ook bij belangrijke meetings om kritischer te kunnen vergaderen. Het publiek is nu vooral misinformeert en gestigmatiseerd door taboes.
 1. Moet cocaïne legaal worden? Bart De Wever acht het theoretisch mogelijk, maar blijft “hartstochtelijk tegenstander”

  Moet cocaïne legaal worden? Bart De Wever acht het theore­tisch mogelijk, maar blijft “hartstoch­te­lijk tegenstan­der”

  De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) geeft een nieuwe wending aan de ‘war on drugs’. Hij ziet een legalisering van cocaïne daarbij als een mogelijke oplossing. “Het is een optie die men onder ogen moet durven zien”, klinkt het. “De strijd tegen alcohol en nicotine is ook opgegeven.” De Wever doet die uitspraak in een nieuw Nederlands boek.
 2. Malle wil overlast in uitgaansbuurt counteren met alcoholverbod
  Malle

  Malle wil overlast in uitgaans­buurt counteren met alcoholver­bod

  Nachtlawaai, vandalisme, vechtpartijen... De gemeente Malle heeft het gehad met de overlast in de omgeving van danscafé ‘t Hofke en discotheek The Missing Link in Westmalle. Daarom heeft de gemeenteraad donderdagavond een verbod op het consumeren van alcohol in de straten rondom die uitgaansbuurt goedgekeurd. Dat geldt vanaf 8 juli van vrijdag op zaterdag, zaterdag op zondag of op de vooravond van een feestdag tot de feestdag zelf, telkens van 20 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens. Toch een blik bier opengetrokken? Dan riskeer je een boete tot 375 euro. Al gelden er weliswaar uitzonderingen, zoals terrassen van cafés of restaurants.
 1. EXCLUSIEVE VIDEO. De ultieme luxeleugen van Jean-Pierre Van Rossem: Het diepvriesgraf van ‘Niki’ dat in 1989 wereldnieuws was, maar dat vandaag niemand meer kent
  Play
  De Keuze van Dany
  18

  EXCLUSIEVE VIDEO. De ultieme luxeleugen van Jean-Pier­re Van Rossem: het diepvries­graf van ‘Niki’ dat in 1989 wereld­nieuws was, maar dat vandaag niemand meer kent

  De dood van ‘Niki’ Annys is in 1989 wereldnieuws. Ze is de tweede echtgenote van de flamboyante beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem. In ‘De keuze van Dany’ zie je hoe de beursbubbel rond Van Rossem barst en de cel dreigt. In een ultieme poging om zijn vel te redden geeft hij de dood van de Brugse kappersdochter op als reden waarom hij zijn schuldeisers niet kan betalen. Hij laat voor haar een diepvriesgraf bouwen in Knesselare. De halve wereldpers zakt naar het Meetjesland af. Vandaag heerst de rust. “Niki wie?”, klinkt het als we polsen naar ‘le tombe frigo’. Tot we de naam Jean-Pierre Van Rossem laten vallen. Bekijk hierboven het onwaarschijnlijke verhaal.
 2. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.