Eduard D'Hollander is niet van plan zijn kippen van de hand te doen maar eet voor de zekerheid de eieren niet meer.
Volledig scherm
PREMIUM
Eduard D'Hollander is niet van plan zijn kippen van de hand te doen maar eet voor de zekerheid de eieren niet meer. © Gianni Barbieux / Photo News

Buurtbewoners 3M radeloos na te hoge PFOS-waarden in hun bloed: “Ik weet het allemaal niet meer. Wat moeten we nu doen?”

Vertwijfeling. Dát is wat de 67-jarige Eduard D’Hollander voelt. Hij woont vlak bij de fabriek 3M in Zwijndrecht en blijkt nu, net als zijn vrouw en kleindochter, ‘problematisch’ hoge PFOS-waarden in zijn bloed te hebben. “Ik weet het allemaal niet meer”, zegt de gepensioneerde vrachtwagenchauffeur. “Wat gaat er nog gebeuren? Wat moeten we doen?”

55 reacties

 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  De oorzaak van de vervuiling ligt niet bij de mensen die er wonen, Hendrik De Smedt. Met een dergelijke stelling stel je dat fabrieken mogen vervuilen en mensen maar moeten verhuizen. Dan kan je de helft van Oost-Vlaanderen ontruimen voor die PFOS vervuiling. Alles tussen Sint-Niklaas-Temse en Antwerpen.
 • Hendrik De Smedt

  2 maanden geleden
  Dat is nu eenmaal het gevolg van dicht bij fabrieken te gaan wonen. Dit geldt ook voor de Gentse Kanaalzone, Antwerpse Haven, Tessenderlo, Zeebrugge-haven enz. Huisje verkopen en verhuizen is de snelste oplossing en niet wachten op 'jarenlange processen' die tot niks leiden...
 • Geert Landsman

  2 maanden geleden
  Wanneer worden de politiekers die dit wisten en toelieten eens vervolgd door justitie? Niks onderzoeks-commissie van betrokkenen, de rechterlijke macht moet dit doen.
 • august luyckx

  2 maanden geleden
  Gezamenlijk 3M een proces aan doen !
 • Bart Dekort

  2 maanden geleden
  Ook op veel andere plaatsen ontwikkelen mensen ziekte door de industrie, hetzij tijdens het werk, hetzij omdat hun huis onder de schoorsteen van het fabriek staat. Dat is nu eenmaal moeilijk te voorkomen. Maar wel zou men transparant moeten zijn en juiste info geven. Gelukkig kunnen captains of industrie nog beter toneel spelen als hun vriendjes politiekers, en zullen ze er ongeschaad mee wegkomen.
 1. Groot tekort aan huishoudhulpen: zoveel kan je verdienen
  Jobat.be

  Groot tekort aan huishoud­hul­pen: zoveel kan je verdienen

  De heropleving van de economie laat zich duidelijk merken in de vele vacatures. Eind juni piekte dat aantal op maar liefst 172.437, één vijfde meer dan een maand geleden en het hoogste aantal in 10 jaar tijd. De grootste vraag is die naar schoonmakers, vooral aan huis, volgens het systeem van dienstencheques. Maar wat houdt zo’n job precies in? Hoeveel verdien je? En wat zijn de voor-en nadelen? Jobat.be vroeg het aan dienstenchequebedrijf Tempo-Team @home.
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).