Burgers steeds vaker met klachten naar Hoge Raad voor Justitie
De Hoge Raad voor Justitie (HRJ) heeft in 2021 in totaal 364 klachtendossiers afgesloten, goed voor 639 klachten in totaal. De advies- en onderzoekscommissies hebben zich voor 172 klachten bevoegd verklaard. Uiteindelijk zijn 45 klachten gegrond gebleken. Burgers vinden steeds vaker de weg naar de Raad met hun klachten over justitie, maar de meerderheid van de ingediende klachten behoort niet tot de bevoegdheid van de HRJ, blijkt donderdag uit het jaarverslag.
Klachten die te maken hebben met de gebrekkige werking van de rechterlijke orde, kunnen bij de HRJ worden in gediend. Het is de taak van de HRJ om die klachten te behandelen, de opvolging ervan te verzekeren en aanbevelingen te formuleren. Aan de beoordeling van de HRJ zijn dus geen rechtsgevolgen verbonden. Aan Nederlandstalige kant staan de advies- en onderzoekscommissies (AOC) in voor dat proces, aan Franstalige en Duitstalige kant zijn dat de commissions d'avis et d'enquête (CAE).
Procedure
Nadat het klachtendossier is geregistreerd, dat één klacht of meerdere klachten bevat, wordt een ontvankelijkheidsonderzoek en vervolgens een bevoegdheidsonderzoek opgestart. Enkel schriftelijke, ondertekende en gedagtekende brieven die de volledige identiteit van de klager bevatten, komen in aanmerking. De HRJ is alleen bevoegd voor klachten die een disfunctie van de rechterlijke orde als onderwerp hebben. De HRJ spreekt van een disfunctie wanneer "de aan de rechtzoekende geleverde dienst niet conform is met wat legitiem kan worden verwacht van de openbare dienstverlening door de rechterlijke orde".
In de loop van 2021 werden 314 nieuwe dossiers geopend (171 door de AOC, 143 door de CAE). In 2020 werden nog 231 nieuwe dossiers geopend. In 2021 werden 364 dossiers afgesloten (232 door de AOC, 132 door de CAE). In 2020 waren dat er nog 254. Van de 364 afgesloten dossiers werden 343 dossiers met 639 klachten ontvankelijk verklaard. Meer dan de helft (51 procent) van de dossiers die in 2021 werden afgesloten, werd al binnen drie maanden afgesloten. Aan het einde van het jaar waren nog 90 dossiers hangende.
Soorten klachten
Het meest voorkomende type klacht binnen de afgesloten dossiers was kritiek op een rechterlijke beslissing (35 procent), gevolgd door klachten over het verloop van een procedure (11 procent) en klachten over een advocaat, stafhouder, notaris, gerechtsdeurwaarder, voorlopig bewindvoerder of schuldbemiddelaar (10 procent). Van de 172 klachten waarvoor de commissies bevoegd waren, werden 127 klachten ongegrond en 45 klachten gegrond verklaard. Ter vergelijking: in 2020 waren de commissies bevoegd voor 139 klachten waarvan er 36 gegrond en 103 ongegrond werden verklaard.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
7
Steeds meer files, maar nog niet zoveel als voor corona: vooral in Antwerpen en Brussel is het lang stilstaan
Het jaargemiddelde van de filezwaarte (gemiddelde omvang van de files) op de hoofdwegen in Vlaanderen was in december vorig jaar hoger dan tijdens coronajaren 2020 en 2021, maar nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. -
HLN Shop
Slaap je beter met een verzwarend deken? Kinesist geeft advies: “Het werkt als een knuffel voor een pasgeborene”
Slaap je slecht door stress, angstgevoelens of andere medische klachten? Dan biedt een verzwarend deken misschien wel verlichting. Dit bijzondere item claimt je een betere nachtrust te bezorgen én je gezondheid een boost te geven. Maar kan een ander deken jouw welzijn écht bevorderen? Hoe gaat dat in zijn werk? En heeft iedereen er baat bij? HLN Shop vroeg raad aan Laurens Habers, sportkinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen. -
PREMIUM
Ouders van 8-jarig meisje reageren nadat jongeman haar in elkaar slaat op Antwerps pleintje: "Ongelofelijk dat hij alweer vrij rondloopt"
-
-
Livios
Verwarmen met airco: het effect op je woongenot én je energieverbruik
Wanneer het kwik in de zomer de hoogte ingaat, is airco in huis meer dan welkom. Maar je kan zo’n toestel ook gebruiken om je woning te verwarmen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Kan het in elke woning? Is een combinatie met zonnepanelen mogelijk? Bouwsite Livios vroeg het aan Stijn Verbeke, energie-expert bij de Universiteit Antwerpen en EnergyVille/VITO. -
PREMIUM1
Psychiaters noemen 'Killer van Brugge' een manipulatieve mooiprater: “Hij zei tegen zijn vrienden dat hij toeren zou uithalen waarmee hij in de pers ging komen”
-
67
Moeten leveranciers voorschot verplicht aanpassen als prijzen dalen? “Dan ook wanneer prijs omhoog gaat”
Worden energieleveranciers binnenkort verplicht de voorschotten te verlagen nu de energieprijzen dalen? Regeringspartij Vooruit dient daarvoor een wetsvoorstel in en krijgt alvast de steun van enkele coalitiepartners. De leveranciers reageren niet weigerachtig, maar maken enkele belangrijke kanttekeningen. -
Voorzitters ACV en ABVV geven bruto-inkomen van 100.000 euro aan
De vakbondsvoorzitters van het ACV en de ABVV hebben elk een bruto-inkomen van ongeveer 100.000 euro aangegeven aan het Rekenhof, zo meldt La Libre Belgique vandaag.