"Burgers moeten politieacties kunnen filmen om etnisch profileren tegen te gaan"
Het recht van de burgers om politieacties te filmen of te fotograferen moet beter beschermd worden. Dat is een van de aanbevelingen die deze namiddag gelanceerd wordt op een conferentie over etnisch profileren. Aangenomen wordt dat het vastleggen van bewijsmateriaal van discriminerende politieoptredens kan helpen om het etnisch profileren terug te dringen.
Etnisch profileren is een praktijk waarbij de politie iemand op straat controleert vanwege zijn of haar huidskleur of afkomst, zonder dat er een objectieve reden is om deze persoon tegen te houden. Verschillende organisaties - onder meer Amnesty International en de Liga voor Mensenrechten - houden vandaag een conferentie waarin het probleem besproken wordt. De bedoeling is om politiemensen en beleidsmakers aan te moedigen maatregelen te nemen die het etnisch profileren tegengaan.
Een van de aanbevelingen van de conferentie houdt in dat burgers duidelijker het recht moeten hebben om politieacties te documenteren. Dat kan bijvoorbeeld door het politieoptreden te filmen of te fotograferen. Op die manier kunnen bewijzen worden verzameld van mishandeling of discriminatie tijdens het optreden van de politie.
"Filmen of fotograferen is een belangrijke manier voor de burger om de politie ter verantwoording te roepen en hun versie van het verhaal te vertellen, of te tonen. Politiemensen moeten de opdracht krijgen om het recht om de politie te filmen, te respecteren", zo staat in de gemeenschappelijke aanbevelingen.
Nu strikt verboden
Momenteel is het strikt genomen niet verboden om de politie te filmen. Maar de wetgeving is niet altijd even duidelijk. "Internationaal wordt het recht om politieoptredens te filmen erkend, maar in België gebeurt dat veel minder expliciet", zegt Eefje de Kroon van de Liga voor Mensenrechten. "We willen dat daar transparantie over komt."
Ook willen de organisatoren van de conferentie dat er een onafhankelijk klachtenmechanisme wordt voorzien. "We zien dat het nu maar heel weinig voorvalt dat er mensen een klacht indienen wegens etnisch profileren", aldus de Kroon. "Dat kan verholpen worden door, extern van de politie, een onafhankelijk werkende instantie te voorzien."
Geen zicht op omvang probleem
Voor andere aanbevelingen wordt dan weer gekeken naar het buitenland. Zo wordt onder meer aangeraden om de data van de controles bij te houden, zoals momenteel al in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. "In België worden geen statistieken bijgehouden over de controles en daardoor hebben we ook weinig zicht op de omvang van het probleem van etnisch profileren", zegt Wies De Graeve van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. "Maar in het Verenigd Koninkrijk worden die gegevens standaard bijgehouden. Agenten kunnen gebruik maken van een app, waardoor de administratieve last beperkt wordt. Zo beschikt men over gegevens waarop het beleid kan worden afgestemd."
Daarnaast wordt nog het Nederlandse voorbeeld aangehaald. "Daar bestaat een 'handelingskader' met duidelijke richtlijnen. Daardoor is het duidelijk wanneer er wel en wanneer er geen identiteitscontroles uitgevoerd kunnen worden. Dat moet dan minder gebeuren op basis van het buikgevoel", zegt De Graeve.
Amnesty International had twee weken geleden nog een rapport uitgebracht over de praktijk. In een reactie daarop had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verklaard dat etnisch profileren niet tot het beleid van de politie behoort. "Nooit eerder heeft een minister van Binnenlandse Zaken zoveel inspanningen gedaan om dit tegen te gaan", deelde zijn woordvoerder toen mee.
De conferentie over etnisch profileren, die vandaag plaatsvindt in Brussel, wordt georganiseerd door Amnesty International, de Liga voor Mensenrechten, Minderhedenforum, Uit De Marge-CMGJ, la Ligue des Droits de l'Homme, ObsPol en MRAX.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
324
Regering heeft akkoord over de begroting: uitkeringen stijgen minder snel, meer minimumbelasting voor multinationals
Het federale kernkabinet heeft na 17 uur onderhandelen een akkoord bereikt over de begroting, met daarin 1,75 miljard aan nieuwe besparingen en nieuwe belastingen. Dit verandert concreet voor u. -
Werkende Vlaming had in 2022 netto beroepsinkomen van gemiddeld 2.550 euro per maand
In 2022 bedroeg het netto beroepsinkomen van de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaams gewest gemiddeld 2.550 euro per maand. Tussen 2006 en 2022 steeg het netto beroepsinkomen met 11 procent, dat is gemiddeld 0,9 procent per jaar. Dat blijkt uit cijfers vrijdag van Statistiek Vlaanderen. -
Extinction Rebellion kondigt actie aan tijdens Ronde van Vlaanderen
De radicale milieubeweging Extinction Rebellion kondigt voor zondag een nieuwe actie aan tijdens de Ronde van Vlaanderen. Onder het motto "Laat ons van koers veranderen - stop fossiele subsidies" zullen in een weide naast het parcours onder een wit laken 'klimaatdoden' liggen, in een zee van rode rook. Dat laat de groep vrijdag weten. -
-
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
Dierenrechtenorganisatie dagvaardt minister Weyts: “Grootschalige Oost-Europese broodfok wordt bevoordeeld in Vlaanderen”
Dierenrechtenorganisatie IOFPA (International Organisation For the Protection of Animals), bekend van De Poezenboot in Gent, heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gedagvaard. Dat meldt de organisatie in een persbericht. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
12 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageereddy buttiens
Paul Hendriks
Cathrine Gies
Jean West
stan mestach