Initiatiefnemer van het burgemeesterfront Peter Reekmans, tevens burgemeester van de gemeente Glabbeek.
Volledig scherm
Initiatiefnemer van het burgemeesterfront Peter Reekmans, tevens burgemeester van de gemeente Glabbeek. © repro BOLLEN

Burgemeesters van kleine gemeenten gaan strijd aan tegen verplichte gemeentefusies: “Partijen moeten kleur bekennen”

Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (Dorpspartij) wil met een burgemeestersfront een tegenoffensief inzetten tegen verplichte gemeentefusies. “Het is hoog tijd dat alle Vlaamse partijen eens kleur moeten bekennen tegen de Vlaamse verkiezingen in mei 2024, zodat de kiezer dan tenminste duidelijk op voorhand weet welke partij al dan niet hun dorp wil afschaffen”, aldus Reekmans in een persbericht.

67 reacties

 • Jean Gallet

  2 maanden geleden
  Neen. We moeten alle middelen inzetten om de expansiedrang van de steden te fnuiken. Hun enige doel is met hun progressief beleid onze conservatieve plattelandsgemeentes te onderdrukken. Vb genoeg.
 • joseph kellens

  2 maanden geleden
  Het heeft geen zin , de fusies van 1973 en 1977 hebben dit bewezen. De gemeenten worden groter ,de burgemeesters verdienen per inwoner meer wat neer komt op dezelfde uitgaven dan meer burgemeesters in kleinere gemeenten. Heb het zelf meegemaakt in 1977 in de rekendienst van een kleine stad , he5 gesjoemel van politiekers is gemakkelijker concentreerbaar in een grote gemeente dan in een aantal kleinere , welke politieke kleur ook.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Er is geen nood aan meer centralisatie van de macht, maar aan minder. Gecentraliseerde macht werkt altijd voor een kleine rijke machtige minderheid.
 • pierre de smet

  2 maanden geleden
  Gelijk heeft die , woon in een deelgemeente van een middelgrote stad , vroeger hadden we nog een dienstencentra , die op bepaalde dagen open was , afgeschaft wegens de corona precies of je dat enkel bij ons kon krijgen want de stadsdiensten bleven gewoon open , En zo zal het ook zijn bij fusie's de kleinere enkel nog goed om te betalen maar cervice een dikke nul .
 • Danny Callaert

  2 maanden geleden
  1 oplossing: verminder de riante weddes van deze burgervaders en schepenen. Voor een dorp van een paar duizend inwoners te besturen, moet je geen 55.000 euro/jaar krijgen.
 1. Fusie tussen Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke in de maak? Wisselmeerderheid met Vlaams Belang keurt onderzoek goed: “Cordon sanitaire wordt doorbroken”
  PREMIUM
  Zwijndrecht

  Fusie tussen Zwijn­drecht, Beveren en Kruibeke in de maak? Wisselmeer­der­heid met Vlaams Belang keurt onderzoek goed: “Cordon sanitaire wordt doorbroken”

  Zoals verwacht heeft een duidelijke meerderheid in de gemeenteraad van Zwijndrecht beslist om een fusie te onderzoeken met Beveren en Kruibeke. Er ging wel een urenlang verhit debat aan vooraf. Het punt werd namelijk goedgekeurd dankzij de steun van Vlaams Belang. Voor Groen en Vooruit is hiermee het cordon sanitaire de facto verbroken. Er is wel afgesproken om een referendum te organiseren voor er een definitieve beslissing wordt genomen.
 2. Volgens experts wordt fusie met Wingene wellicht pas de eerste stap, maar ‘de slechtste keuze die u nu kunt maken is niet fuseren’
  PREMIUM
  Ruiselede/Wingene

  Volgens experts wordt fusie met Wingene wellicht pas de eerste stap, maar ‘de slechtste keuze die u nu kunt maken is niet fuseren’

  Maandagavond verzamelden zowat driehonderd Ruiseledenaars in de Zaal voor Sport en Spel voor de eerste van infovergadering over de geplande fusie met Wingene. Zowel professor Filip De Rynck als Mandus Faingnaert van studiebureau Probis spraken klare taal. Als er geen fusie komt, komt het kleine Ruiselede in de problemen. Beide experts gaven ook aan dat er op termijn wellicht nog een grotere fusie zal moeten gebeuren.