'Buitenplan' in de maak voor activiteiten in openlucht
Op dit moment worden alle elementen samengelegd voor een 'buitenplan' voor de activiteiten in openlucht, waar het risico op een coronabesmetting veel kleiner is dan binnen. Dat heeft premier Alexander De Croo vandaag aangekondigd in de Kamer. Of dat betekent dat er op korte termijn versoepelingen zitten aan te komen voor buitenactiviteiten, wilde de premier niet gezegd hebben.
Delen per e-mail
Premier Alexander De Croo kreeg vandaag naar goede gewoonte een reeks vragen over de aanpak van de coronapandemie in de Kamer. Morgen is er opnieuw een Overlegcomité, nadat de federale regering en de deelstaten vorige week beslisten om nog geen knopen door te hakken door een plotse sterke stijging van de ziekenhuisopnames.
Versoepelingen?
Of het Overlegcomité nu wel klaar is om te versoepelen, wilde De Croo niet gezegd hebben, al sloot hij het ook niet uit. "Ik ga daar niet op vooruitlopen, maar we kunnen er niet omheen dat de maatregelen, ondanks het feit dat ze relatief stabiel zijn, een invloed hebben op de weerbaarheid, motivatie en mentale gezondheid van velen", zei hij. "Morgen hebben we een dubbele missie: perspectief geven voor de weken en maanden die komen, maar ook een aanpak kiezen die voorzichtig is, redelijk en veilig. Dat is wat de mensen van ons verwachten."
Vooral de strenge regels op de buitenactiviteiten komen in aanmerking voor versoepeling, lijkt het. Er is een 'buitenplan' in de maak, zei de premier, dat de activiteiten in openlucht moet organiseren en op dat vlak wat perspectief kan geven.
Of dat 'buitenplan' betekent dat er al meteen grotere buitenbubbels in zitten, is niet gezegd. De Croo noemde de timing een "zeer belangrijk" punt. "Als we een aantal zaken te vroeg doen, leidt dat tot een zeer sterke toename van hospitalisaties in maart en april, en dan is het stuk vrijheid dat we geven van korte duur. Dat is het laatste dat we moeten doen", klonk het. "We moeten de stap zetten op het moment waarvan we weten dat het het juiste is.”
Niet voldoende
N-VA-fractieleider Peter De Roover pleitte er vooral voor om een einde te maken aan maatregelen waarvan intussen duidelijk is geworden dat ze slechts een beperkte impact hebben op de coronacijfers.
MR-Kamerlid Florence Reuter was forser, en gaf aan dat een uitbreiding van het aantal toegestane contacten in buitenlucht voor de Franstalige liberalen niet voldoende is. “De besmettingen zijn stabiel en de vaccinatie lijkt te versnellen. Het is dus tijd om duidelijke en coherente perspectieven te geven aan alle sectoren die vandaag lijden. Ik lees dat we misschien de buitenbubbel zouden kunnen uitbreiden, maar ik hoop dat dat niet de enige versoepeling wordt”, zei ze.
De Croo drukte de parlementsleden op het hart het algemeen belang voorop te zetten. “Als we zelf een opbod van versoepelingen en aankondigingen creëren en die niet kunnen waarmaken, moeten we dan verbaasd zijn dat mensen teleurgesteld en gedemotiveerd zijn? Ik mag ervan uitgaan dat we begrijpen dat we dan falen”, was hij duidelijk. “Wat men van ons verwacht, is dat we het algemeen belang dienen, niet dat we bezig zijn met onze persoonlijke populariteit.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
49
Van Ranst na spottende tweet Stefaan Sintobin (Vlaams Belang): “Betaald met uw zuurverdiende centen, dit is wat u terugkrijgt”
Viroloog Marc Van Ranst heeft op Twitter kwaad gereageerd op een spottende post van Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Sintobin had namelijk het hoofd van Van Ranst geplakt op een foto van een baby met het bijschrijft ‘huilie, huilie’. -
PREMIUM
Na een week ‘time-out’: wat mogen we morgen verwachten van Overlegcomité?
Nog steeds gaat de coronacurve de verkeerde kant uit, toch lijken verstrengingen van de baan en nemen politici opnieuw het woord ‘versoepelingen’ in de mond. Als er één kanshebber is om morgen doorgevoerd te worden, dan is het de grotere buitenbubbel. “We moeten nu beperkt versoepelen. Al is het maar om de mensen toch iets te geven waaraan ze zich kunnen optrekken”, liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) al weten. Dit is wat er op tafel ligt. -
Hoe een smartwatch je kan helpen om fit te blijven
Wil jij ook wat meer sporten? Of je nu jong of minder jong bent, sportief of (nog) niet: een smartwatch is sowieso een handig hulpmiddel om bij te houden hoeveel kilometer je dagelijks aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. We geven een overzicht van de belangrijkste gezondheidsvoordelen. -
-
Belgen werden 45,5 miljard euro rijker in 2020
Het netto financieel vermogen van alle Belgen is het afgelopen coronajaar met 45,5 miljard euro of 4,1 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Alles samen bezitten de Belgen nu meer dan 1,1 miljard euro aan spaargeld en beleggingen, min de kredieten. Vastgoed is hier niet bij inbegrepen. -
Horeca-actoren voeren gezamenlijke campagne voor veilige heropening op 1 mei
Meerdere federaties uit de horecasector hebben de krachten gebundeld voor een nationale campagne, die pleit voor een veilige heropening van cafés en restaurants op 1 mei. Met de slogan "Een stil café kan je ook wakker houden" wil men de politiek en de publieke opinie overtuigen van de noodzaak tot heropening. Voor zes op de tien horecazaken staat het water intussen aan de lippen na meer dan een half jaar verplichte sluiting. -
PREMIUM
Kan het Overlegcomité de teugels lossen? Dit zeggen de coronacijfers volgens experts
Een week geleden was het nog te vroeg voor versoepelingen, maar wat leren de huidige cijfers ons? Kan het Overlegcomité vandaag de teugels wel een beetje lossen? We duiken in de cijfers en praten erover met ziekenhuisdirecteur Marc Noppen, viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs. “Als je die twee versoepelingen toestaat, is dat van het goede te veel.” -
Wat is de ideale spaarbuffer?
93 reacties
Theo Schuermans
Alfred LEEMANS
Steve De Jonghe
Kris D'hondt
Geert Landsman